Data: 2004-09-13 20:09:46
Temat: Re: Sajgonki
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam!
> Czy ktoś z Szanownych listowiczów mógłby mi podać przepis na Sajgonki?
> Z góry dziękuję!
> Edyta
Ktos kiedys tutaj podal ten przepis, ale jak zwykle nie zapisalam kto, wiec
pomyslodawce prosilabym, zeby sie przyznal :)
"papier ryżowy
Nadzienie:
50 dag mięsa mielonego
1 marchewka (pocięta w drobniutkie paseczki)
1 duża cebula (pokrojona w paski)
małe opakowanie kiełków sojowych
1 porcja makaronu sojowego (zalany wrzątkiem, odcedzony po ok. 3 minutach i
pocięty - jak popadnie)
kilka grzybów chińskich (tak jak makaron - ale kroje bardzo cieniutko)
1 jajo
tabasko,
chili,
ostra papryka (musza być pikantne, wtedy są najlepsze)
trochę bambusa (z puszki lub słoika) też pokrojony bo jest za długi.
sos sojowy,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Wszystko wymieszać i nakładać na mokry papier ryżowy, zawinąć odłożyć do
przeschnięcia - dopiero smażyć.
Zawsze się udają :)) "
Pozdrawiam.
Basiek.
P.S. Przepis testowalam i sajgonki byly bardzo dobre.
|