Data: 2001-08-23 08:26:38
Temat: Re: Schabowy
Od: cezary gmyz <c...@z...media.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
in article 1eyky4r.1r8n2hu1pg6kxsN%w...@t...com.pl, Wladyslaw Los at
w...@t...com.pl wrote on 8/23/01 7:44 AM:
> Dorunia <d...@w...pl> wrote:
>
> zem obiad u mnie i
>> schabowy musi być, zatem chcia"am go w innej formie podać, może i ona zechce
>> coś zmienić.
>
>
> Daj moze wegierskie kotlety "po kaloczansku".
>
> Kotlety nalezy obtoczyc w mace i podsmazyc na smalcu z dwu stron.
> Wyjac, wlozyc do duzego rondla. W pozostalym na patelni tluszczu
> podrumienic slonine pokrajana w kostke, nastepnie drobno pokrajana
> cebule, posypac obficie papryka mielona, podlac odrobina wody lub
> rosolu, zagotowac, zalac tym kotlety i dusic do miekkosci. Oddzielnie
> przygotowac klasyczne leczo -- wczoraj lub przedwczoraj podawano tu
> przepis. Kiedy kotlety beda miekkie, przelozyc je w garnku na jedna
> strone, na druga dac gotowe leczo i dusic jescze troche pod przykryciem.
> Podawac pospane szczypiorkiem, z podsmazanymi ziemniakami.
O zaiste masz racje Wladyslawie. Schabowe o wiele lepiej rozumieja sie ze
smalcem niz jakimkolwiek olejem ale mysle, ze dzisiejszych anorektycznych
czasach nie znajdziesz uznania Twoja propozycja, no chyba, ze u optymalnych
;-)
>
> Albo klasyczne francukie "a la charcuterie".
>
> Kotlety lekko zbic, posolic popieprzyc, obtoczyc w roztopionym masle i
> tartej bulce. Usmazyc na patelni na malym ogniu.
> Przygotowac sos "charcuterie":
>
> 3 lyzki drobno siekanej cebuli zeszklic na patelni w jednej lyzce
> smalcu. Posypac 1 lyzka tartej bulki (zasadniczo powinna byc z samego
> miekiszu) i smazyc az nabierze koloru. Dodac 1/2 szklanki bialego wina
> i 1/2 szklanki rosolu, gotwac 3-4 minuty. dodac 2 lyzki drobno
> posiekanych korniszonow 1 1 lyzke dobrej musztardy. Chwile jeszcze
> pogotowac.
>
> Kotlety podc z sosem i puree ziemniaczanym.
>
> Wladyslaw
|