Data: 2011-10-26 06:39:42
Temat: Re: Sernik mi się nie udał
Od: "Qrczak" <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Witam,
>
> Naszło mnie dzisiaj na sernik z brzoskwiniami. Znalazłam w sieci taki
> przepis:
>
> Składniki:
>
> Ciasto:
> - 1/2 kg mąki pszennej
> - 250g margaryny
> - 5 żółtek
> - 3 łyżki cukru pudru
> - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> - 1 puszka brzoskwiń w syropie
> Masa serowa:
> - 1/2 kg tłustego twarogu zmielonego
> - 3/4 szklanki cukru pudru
> - 1/2 kostki stopionego masła
> - 2 jajka
> - 1 budyń śmietankowy (proszek)
> Beza:
> - 5 białek
> - 3 łyżki cukru kryształu
> - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
>
> Z mąki, margaryny, żółtek cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść
> ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na grubych oczkach na
> natłuszczoną prostokątną blachę.
> Ser utrzeć z cukrem, jajkami i masłem, wsypać budyń, połączyć. Ja
> wszystkie składniki włożyłam do miski i zmieszałam blenderem na gładką
> masę. Masę serową wyłożyć na starte ciasto.
> Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać przez chwilę, a
> następnie połączyć delikatnie łyżką z mąką ziemniaczaną.
> Na masie serowej ułożyć osączone i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie,
> przykryć bezą, na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.
> Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 60 minut.
>
> Zrobiłam wedle przepisu, nie miałam patyczka do sprawdzenia, czy się
> upiekł. Pozostawiłam go jeszcze w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
> Wierzch sie ładnie upiekł, ale gdy po wystudzeniu wycięłam pierwszy
> kawałek, rozlał się ser :(
> Wsadziłam go z powrotem do piekarnika i dopiekłam jeszcze z grzałką
> nastawiona na spód.
> Pytanie, w czym mógł leżeć problem?
> Może w serze? Miałam taki 2-krotnie zmielony w kubełku.
Może w serze, ale wzięłabym i pod uwagę brzoskwinie. Wysoki ci wyszedł ten
sernik?
Qra
|