Data: 2011-10-29 21:05:20
Temat: Re: Sernik mi się nie udał
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Włożę kij w mrowisko podważając kuhnię tradycyjną:
Podobno sera twarogowego nie należy pszetważać w wysokiej teperaturce .
Podobno ser po upieczeniu lub mocnym ugotowaniu (ruskie pierogi) jest ciężej
strawny.
Dlatego sernik jest zdrowszy na zimno, jeśli nie ma zagrożenia jakimiś
bakcylami ginącymi w wysokiej temperaturce.
A co do przepisu to może w pszepisie było za dużo masła?
Białka te do masy serowej można było ubić.
Podany pszepis jest niezwykle apetyczny,
ale pieczenie kruhego spodu i bezy to spszeczność.
Kruhe (puł kruhe) ciasto wymaga dużo wyższej tmperatury niż beza ,
kturą się własciwie suszy, nie piecze (80-120 st C)
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
http://reforma.ortografi.w.interia.pl/
|