Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-ex
c-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <iejdeq$fv1$2@node1.news.atman.pl> <iekam2$3n8$1@news.onet.pl>
<4d0dbe64$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Sernik z Marsa
Date: Sun, 19 Dec 2010 10:57:07 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
Lines: 39
Message-ID: <4d0dd6fc$0$22804$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.6.224.212
X-Trace: 1292752636 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22804 83.6.224.212:1367
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332377
Ukryj nagłówki
"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:4d0dbe64$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-12-19 08:02, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-12-18 23:43, niebożę Paulinka wylazło do ludzi i marudzi:
>
>>> Pytania:
>>>
>>> Wykonanie niby proste, ale czy może mnie tutaj coś zaskoczyć? Np czy
>>> żelatyna po rozpuszczeniu musi być zimna, podobnie czekolada?
>>
>> Żelatynę dodawaj zimną, ja bym wtedy traktowała masę mikserem, a dopiero
>> potem dodaj tę ubitą śmietanę.
>
> Ja bym tej masy serowej _w_ogóle_ nie traktowała mikserem. Te dzisiejsze
> serki homogenizowane pod wpływem miksera robią się bardzo rzadkie i
> wyjdzie z tego woda, nie sernik. Najlepiej mieszać to delikatnie łyżką lub
> pałką w makutrze (jeśli ktoś ma). Jeśli już musi być ten mikser, to na
> bardzo wolnych obrotach i bardzo krótko.
>
>> > Jak ubić
>>> tę cholerną bitą śmietanę, żeby na pewno była sztywna (ostatnia moja
>>> próba skończyła się jakąś rzadką breją...)?
>>
>> To zależy od śmietany. Zawsze ubijam śmietankę, kiedy jest zimna, nigdy
>> mikserem.
>
> Ja ubijam mikserem, specjalną końcówką, ale śmietana musi być PORZĄDNIE
> schłodzona (minimum 12 godzin wcześniej w lodówce, najlepiej kupić już z
> lodówki) i 36% koniecznie. Inna się nie ubija, przynajmniej u mnie.
>
> Ewa
Tak też robi się masło, tyle, że trzeba śmietanę ukwasić albo zebrać z
kwaśnego mleka. Mam taką wirówkę do odciągania śmietany (z ciepłego mleka) i
po zmianie oprzyrządowania z ukwaszonej i schłodzonej śmietany robi masło.
Na elektrykę. Produkcja białoruska, zwie się CM-50.
|