Data: 2006-02-20 15:42:16
Temat: Re: Śledź w sosie curry
Od: p...@v...pl (p...@v...pl)
Pokaż wszystkie nagłówki
Curry łagodne.
Dnia 20-02-2006, pon o godzinie 15:05 +0000, eM eL napisał(a):
> <p...@v...pl> wrote in message news:1140441126.2908.11.camel@p...
> > Śledź w sosie curry (po duńsku)
> > (...)
> > - 2 łyżeczki curry
> > (...)
>
>
> Ja to sie zawsze zastanawiam, co to owe "curry" w takich przepisach, bo
> "curry" to mieszanka przypraw i - jak kazda miszanka - mozna ja uzyskac
> mieszajac przyprawy w roznych proporcjach i smakuje wtedy zupelnie inaczej.
> W oryginalnych przepisach (jesli pochodza one z dobrego zrodla a nie sa
> samorobka) sa podne albo kombinacje przypraw stanowiacych owe "curry" albo
> nazwa konkretnej mieszanki "curry" uzytej do produkcji tej potrawy. Bo
> przeciez Red Madras Curry Powder smakuje zupelnie inaczej niz Yellow Madras
> Cury Powder czy Maharajah Curry Powder lub Pakco Masala czy "curry" firmy
> Knorr (fuj!) Nie mowiac juz o tym, ze nawet the same gotowe "mieszanki
> curry" mozna zanabyc w wielu stopniach ostrosci.
>
> Podaj konkretna mieszanke curry ktorej uzyles, bo sledz ten moze byc w
> skrajnych przypadkach uzycia niewlasciwej mieszanki curry niejadalny.
>
> --
> ><eM eL><
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|