Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Sma?one ma by?!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j9fgnlhoemn8.1am9r92pctkem$.dlg@40tude.net>
<547792fd$0$2659$65785112@news.neostrada.pl>
<5477c135$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<547880f3$0$21561$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Sun, 30 Nov 2014 21:03:12 +0100
Message-ID: <dz0boqd80sk3$.1ij6ljmi7l25p.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.14.227
X-Trace: 1417377784 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 21550 178.43.14.227:6346
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359581
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 28 Nov 2014 15:05:38 +0100, Trybun napisał(a):
> W dniu 2014-11-28 o 01:26, XL pisze:
>>
>>
>> Ja tez nie cierpie podgrzanej surowizny. I uznaje ja za wyjatkowo
>> obrzydliwe kulinarnie traktowanie miesa. Mieso ma nie byc surowe,
>> nie tylko ze wzgl. smakowych, ale i dla bezpieczenstwa
>> bakteriologicznego, no nie ma innej opcji. Cieple surowe miecho
>> na talerzu - rzyg! Jak chce surowe, to sobie tatara robie i on
>> musi byc dobrze schlodzony!
>>
>> Czyli poza tatarem - uznaje tylko mieso porzadnie potraktowane
>> termicznie, az do samego srodka rowno ugotowane/usmazone/uduszone.
>> Co zas konkretnie do watrobki to nie lubie smazonej , ja podsmazam
>> ja tylko wstepnie, bardzo krociutko, kladac wprost na cebuli i
>> razem podsmazajac w bardzo goracym tluszczu, po czym podlewam
>> woda, przyprawiam i dusze tylko do momentu az na przekroju nie ma
>> najmniejszego sladu krwi i krwisty plyn zmieni kolor na braz i
>> odparuje (dluzej nie, bo bedzie twarda, a ma byc mieciutka jak
>> krem), sole na koniec.
>
> Bardzo ciekawie wygląda ten Twój sposób przyrządzania wątroby. Tak że
> pozwolę sobie go wykorzystać przy smażeniu wątroby. Dzięki za przepis.
Nie ma za co, bardziej szczegółowy przepis podałam jakiś czas temu i wiem,
że korzystano tu z niego z powodzeniem. Polecam przyprawienie wątróbki
pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim - wrzucasz przyprawy w
momencie kiedy zaczynasz duszenie :-)
> A wracając do tych surowizn, ciekawe dlaczego nikt z tych karconych
> nigdy nie zapyta na antenie dlaczego to makaron MUSI być niedogotowany
> czy wątróbka niedosmażona... ?
Bo to jest jak ze słowem "żyd" - ludzie boją się już nawet je wymawiać,
żeby nie być posądzonymi o antysemityzm... tak i z tą krwistością obawiają
się wyjść na nieobytych czy coś w tym stylu. A prawda jest taka, że
wartomieć włąsne zdanie, tak jak i być pozbawionym kompleksów - czego Żydom
jak widać brak, skoro uwłacza im nazywanie ich Żydami.
Ja nie boję się mówić "Żyd". I mięso lubię wysmażone. I niech mnie nazywa
kto chce Polką - bo nią jestemi jestem z tego dumna.
|