Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smaczne i błyskawiczne, ale tanie ;-)
Date: Mon, 29 May 2006 11:48:37 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 47
Message-ID: <e5eg88$reu$2@news.onet.pl>
References: <e5a4ti$75v$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5a656$bmq$1@news.onet.pl> <3963351987$20060527204957@ewcia.kloups>
<e5a7i2$hal$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5aaji$tnf$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5acg3$5n5$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e5du85$vfa$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: pc194.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1148896328 28126 213.76.89.194 (29 May 2006 09:52:08 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 29 May 2006 09:52:08 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Sender: K4gA59rLobj46uJwBEJF99GDKdpG5JxV
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:269743
Ukryj nagłówki
Witam!
Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
> Wojtek H. schrieb:
> > Witam!
> >
> > Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
> > dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
> >
> >> tylko efekt jest taki sam, jak z diamentem. Znaczy używając oliwy extra
> >> vergine zabijasz różnicę między normalną oliwą, a tą extra vergine. Po
> >> prostu nie ma sensu.
> >
> > Bzdura. Aromat oliwy e.v. pozostaje przy obróbce cieplnej.
> > Może nawet szlachetnieje?
>
> ciekawe dlaczego tak by miało być. Różnica między normalną oliwą, a
> extra vergine leży właśnie w braku obróbki cieplnej przy extra vergine.
> Niczym poza tym się nie różnią. Są nawet z tych samych oliwek.
>
No właśnie - masz w oliwie e.v. to, czego nie masz w innej.
Bo nie było obróbki cieplnej - najlepsze dostała e.v.
Ale w e.v. to _masz_ .
Jak ją poddasz obróbce cieplnej - wykwita wspaniałym aromatem
i smakiem - bo jest bogatsza o te składniki.
Już rozumiesz?
Jeśli nie - odżałuj łyżkę e.v. Podsmaż na patelni.
Czujesz różnicę w aromacie?
Nie?
Podsmaż na tym cebulkę i czosnek. Zrób raz sos do pasty...
Porównaj z tym samym ale z oliwy rafinowanej...
To już nie mów nic, że to marnotrawstwo.
To jest podobne do tego, co powoduje że do potraw wlewa się wino.
Nie ma alkoholu, ale smak i aromat pozostaje - uszlachetniony
obróbką cieplną.
(Nie widzisz, że obrażam twoje kubki smakowe tak banalnym
porównaniem?)
Zdrówka - Wojtek H.
|