Data: 2017-08-05 10:05:42
Temat: Re: Smaki
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tandoori.curry pisze:
> Kiedyś kiedy spytano pisarza J.B. skąd pochodzi jego talent,
> odpowiedział : "Od Boga..." Czy to jest tak samo tutaj że mamy to
> zaszyte w genach czy moźna sie tego po prostu nauczyć np w szkole
> gastronomicznej ?
Fenylotiokarbamid to taki związek organiczny, niezbyt skomplikowany,
z jednym pierścieniem benzenowym. Jego smak jest odczuwany jako
mocno gorzki albo zupełnie obojętny. A zależy to tylko od jednego
genu, który można mieć lub nie. Smaków jest wiele, nie wszystkie
są w tak prosty sposób uwarunkowane, ale niewątpliwie mamy to
zapisane w genach. Różnie u różnych populacji, do czego dołącza
się jeszcze zmienność osobnicza.
--
Jarek
|