Data: 2017-08-05 12:42:28
Temat: Re: Smaki
Od: Trybun <c...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-08-05 o 09:25, tandoori.curry pisze:
> Jak łączyć smaki ?
> Wiadomo że niektóre produkty dobrze się ze soba komponują np:
> pomidor+bazylia, godziki+czosnek itp a inne nie.
> Na czym to polega wg Was ? Myślę tu głównie o umięjętności czy jakiegoś
> rodzaju wyobraźni kulinarnej która powoduje że z kilku różnych smaków
> otrzymujemy nowy.
>
> Kiedyś kiedy spytano pisarza J.B. skąd pochodzi jego talent,
> odpowiedział : "Od Boga..." Czy to jest tak samo tutaj że mamy to
> zaszyte w genach czy moźna sie tego po prostu nauczyć np w szkole
> gastronomicznej ? Nigdy nie rozumiałem i zawsze podziwiałem osoby które
> po zjedzeniu nowej potrawy umiały w miarę dokładnie odtworzyc jej skład
> i sposób przygotowania.
>
> pozdrawiam wszystkich.
Tylko wg własnego gustu, czyli smaku. Reszta to celebrycki bełkot i
trochę moda, tak prawdę pisząc - spokojnie można to w kuchni pomijać.
|