Data: 2017-08-05 20:49:14
Temat: Re: Smaki
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2017-08-05 o 12:42, Trybun pisze:
>> W dniu 2017-08-05 o 09:25, tandoori.curry pisze:
>>> Jak łączyć smaki ?
>>> Wiadomo że niektóre produkty dobrze się ze soba komponują np:
>>> pomidor+bazylia, godziki+czosnek itp a inne nie.
>>> Na czym to polega wg Was ? Myślę tu głównie o umięjętności czy jakiegoś
>>> rodzaju wyobraźni kulinarnej która powoduje że z kilku różnych smaków
>>> otrzymujemy nowy.
>>>
>>> Kiedyś kiedy spytano pisarza J.B. skąd pochodzi jego talent,
>>> odpowiedział : "Od Boga..." Czy to jest tak samo tutaj że mamy to
>>> zaszyte w genach czy moźna sie tego po prostu nauczyć np w szkole
>>> gastronomicznej ? Nigdy nie rozumiałem i zawsze podziwiałem osoby które
>>> po zjedzeniu nowej potrawy umiały w miarę dokładnie odtworzyc jej skład
>>> i sposób przygotowania.
>>>
>>> pozdrawiam wszystkich.
>>
>>
>> Tylko wg własnego gustu, czyli smaku. Reszta to celebrycki bełkot i
>> trochę moda, tak prawdę pisząc - spokojnie można to w kuchni pomijać.
>>
> TAK.
Tak mówią dyletanci.
> Ponadto każdy człowiek powinien posiadać na języku kubki (czy jakoś tak)
> smakowe, więc chyba każdy smak czy niesmak czuje.
> Gorzej jak ktoś nie posiada tych kubków smakowych.
>
Uszy też każdy posiada, o oczy. Pomimo to nie każdy może być malarzem czy
skrzypkiem, jak ja :-)
|