Data: 2017-08-05 20:36:46
Temat: Re: Smaki
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-08-05 o 12:42, Trybun pisze:
> W dniu 2017-08-05 o 09:25, tandoori.curry pisze:
>> Jak łączyć smaki ?
>> Wiadomo że niektóre produkty dobrze się ze soba komponują np:
>> pomidor+bazylia, godziki+czosnek itp a inne nie.
>> Na czym to polega wg Was ? Myślę tu głównie o umięjętności czy jakiegoś
>> rodzaju wyobraźni kulinarnej która powoduje że z kilku różnych smaków
>> otrzymujemy nowy.
>>
>> Kiedyś kiedy spytano pisarza J.B. skąd pochodzi jego talent,
>> odpowiedział : "Od Boga..." Czy to jest tak samo tutaj że mamy to
>> zaszyte w genach czy moźna sie tego po prostu nauczyć np w szkole
>> gastronomicznej ? Nigdy nie rozumiałem i zawsze podziwiałem osoby które
>> po zjedzeniu nowej potrawy umiały w miarę dokładnie odtworzyc jej skład
>> i sposób przygotowania.
>>
>> pozdrawiam wszystkich.
>
>
> Tylko wg własnego gustu, czyli smaku. Reszta to celebrycki bełkot i
> trochę moda, tak prawdę pisząc - spokojnie można to w kuchni pomijać.
>
TAK.
Ponadto każdy człowiek powinien posiadać na języku kubki (czy jakoś tak)
smakowe, więc chyba każdy smak czy niesmak czuje.
Gorzej jak ktoś nie posiada tych kubków smakowych.
--
animka
|