Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!pee
r01.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostr
ada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:RhMUp1nKT9rGb2GHdR5tjXgebaU=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5986132a$0$15201$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Smaki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <om3rtt$fqo$1@sunflower.man.poznan.pl>
<5985a10c$0$648$65785112@news.neostrada.pl>
<om53ij$9t6$1@news.icm.edu.pl>
Date: 05 Aug 2017 18:49:14 GMT
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.201.10
X-Trace: 1501958954 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15201 79.185.201.10:49778
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 687447329
X-Received-Bytes: 2377
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377474
Ukryj nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2017-08-05 o 12:42, Trybun pisze:
>> W dniu 2017-08-05 o 09:25, tandoori.curry pisze:
>>> Jak łączyć smaki ?
>>> Wiadomo że niektóre produkty dobrze się ze soba komponują np:
>>> pomidor+bazylia, godziki+czosnek itp a inne nie.
>>> Na czym to polega wg Was ? Myślę tu głównie o umięjętności czy jakiegoś
>>> rodzaju wyobraźni kulinarnej która powoduje że z kilku różnych smaków
>>> otrzymujemy nowy.
>>>
>>> Kiedyś kiedy spytano pisarza J.B. skąd pochodzi jego talent,
>>> odpowiedział : "Od Boga..." Czy to jest tak samo tutaj że mamy to
>>> zaszyte w genach czy moźna sie tego po prostu nauczyć np w szkole
>>> gastronomicznej ? Nigdy nie rozumiałem i zawsze podziwiałem osoby które
>>> po zjedzeniu nowej potrawy umiały w miarę dokładnie odtworzyc jej skład
>>> i sposób przygotowania.
>>>
>>> pozdrawiam wszystkich.
>>
>>
>> Tylko wg własnego gustu, czyli smaku. Reszta to celebrycki bełkot i
>> trochę moda, tak prawdę pisząc - spokojnie można to w kuchni pomijać.
>>
> TAK.
Tak mówią dyletanci.
> Ponadto każdy człowiek powinien posiadać na języku kubki (czy jakoś tak)
> smakowe, więc chyba każdy smak czy niesmak czuje.
> Gorzej jak ktoś nie posiada tych kubków smakowych.
>
Uszy też każdy posiada, o oczy. Pomimo to nie każdy może być malarzem czy
skrzypkiem, jak ja :-)
|