Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Subject: Re: Smaki
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <om3rtt$fqo$1@sunflower.man.poznan.pl>
<598624c7$0$642$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
From: FEniks <x...@p...fm>
Date: Sat, 5 Aug 2017 22:55:06 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:45.0) Gecko/20100101
Thunderbird/45.8.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 48
Message-ID: <598630a9$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.245.177.133
X-Trace: 1501966505 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15189 80.245.177.133:53666
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377484
Ukryj nagłówki
W dniu 05.08.2017 o 22:39, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Nigdy nie rozumiałem i zawsze podziwiałem osoby które po zjedzeniu
>>> nowej potrawy umiały w miarę dokładnie odtworzyc jej skład i sposób
>>> przygotowania.
>> Kwestia doświadczenia.
> No więc własnie niekoniecznie. Smak (i połączony z nim węch) są
> najbardziej tajemniczymi zmysłami ze wszystkich. Można postawić
> śmiałą hipotezę, że każdy odczuwa to inaczej. Pewnie legnie ona
> przy dokładniejszych badaniach, ale bliżej jej do prawdy, niż
> stwierdzeniu, że wszyscy mamy tak samo.
Podejrzewam, że i jedno i drugie. Tzn. smak i geny.
>
> Klasyczny przykład PTC (fenylotiokarbamidu) już wcześniej przywołałem.
> Sam mam takie doświadczenia, że jedna osoba twierdzi, że coś przypomina
> smakiem (lub zapachem) coś innego, druga zaś druga uważa, że tak nie
> jest, za to podobieństwo znajduje w czymś innym. To pokazuje jak złożoną
> jest przestrzń smaków i zapachów.
>
> Ale wróćmy do PTC i okolic, oraz do uwarunkowań genetycznych. Zmysł
> ten mógł bezkarnie uwstecznić się u ludów mięsożernych. Z Eskimosem
> źle się o rozkoszach podniebienia gada, każda foka smakuje tak samo,
> subtelność doznań nie zwiększa szans na przeżycie. Ludy żywiące się
> roślinkami mają odwrotnie. W Europie upośledzenie odczuwania PTC
> jest powszechne, wśród czarnych mieszkońców Afryki niespotykane.
Podobnie jest chyba z odczuwaniem zapachu i smaku mięsa z knura - jedni
czują, inni nie. Albo specyficzny zapach moczu po szparagach, też ponoć
nie wszyscy odczuwają.
>
> Jarek
>
> PS
> Louis de Funes w filmie "Skrzydełko czy nóżka" utracił smak. Ale nie
> przeszkodziło mu to w określaniu rocznika wina, szczepu i położenia
> stoku -- dość mu było, że popatrzył pod światło na kieliszek. Miał
> facet talent. Ale takie rzeczy, to tylko w komediach filmowych.
> Albo w Usenecie. Też w jego komedianckim odłamie.
A to niezła komedia była.
Ewa
|