Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!npeer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me
.highwinds-media.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!novia!nx01
.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.ne
ostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <13fn9hmb71slv$.10b4kfuxk1ma6$.dlg@40tude.net>
<4c2c310f$0$2606$65785112@news.neostrada.pl>
<1iqztutxzzitq.svdqexpqi7k0$.dlg@40tude.net>
<i0hunv$o2m$1@news.net.icm.edu.pl>
<ycr9erv7m6aa.gx5tjz3l3b4u$.dlg@40tude.net>
Subject: Re: Smakołyk rybny.
Date: Fri, 2 Jul 2010 08:30:20 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
Lines: 39
Message-ID: <4c2d877b$0$17092$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1278052219 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17092 83.15.147.162:4649
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328746
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ycr9erv7m6aa.gx5tjz3l3b4u$.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 01 Jul 2010 13:38:39 +0200, E. napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>
>>>> zalewamy marynata
>>>> octowa (tradycyjna, jak do innych przetworow)
>>>
>> Uwaga na sól!
>> Jeżeli solimy i dodajemy pieprzu do ryby do zalewy soli prawie nie
>> dodajemy.
>> Do słoików wkladamy rybę raczej zimną. Osobiście robię tego duże ilości
>> - najpierw smażę, odkladam na bok, przygotowuję zalewę w tym zasie ryba
>> stygnie.
>> Rybę obtaczamy w mące, bez jajka, smażymy na złoto.
>> Zalewę - woda, ocet 3:1 lub 4:1 jak kto lubi (ja nie lubię smaku octu -
>> używam tyle by był winny posmak), trochę cukru, liść laurowy, ziele
>> angielskie. Do gotującej się zalewy wrzucić pokrojoną w krążki cebulę,
>> gotować 5 min. gorącą zalewą zalać ryby, słoiki zakręcić. Nie trzeba
>> pasteryzować, wytrzymają spokojnie pół roku (albo i dłużej acz nie
>> próbowałam).
>>
>> E.
>
> Dzięki za cenne uwagi. Po niedzieli się "zasadzam" na te zamrożone dwa
> wiaderka ryb... Będzie jak znalazł jako atrakcja numer dwa na
> przyszłotygodniową weekendową bliższo- i dalszosąsiedzką imprezę z
> pieczonym prosiakiem.
> (Pieczemy prosiaka sami, nadzianego kaszą gryczaną, w piecu chlebowym u
> sąsiada)
>
sama jestes prosiak !!!!
Kurna dobrze ze przez interka nie da sie 'zapachow" przeslac, bo pewnie bys
rto zrobila (oczywisacie chodzi o zapachy wydobywajacesie podczas pieczenia
tegoz prosiaczka)
|