Data: 2003-06-16 15:07:51
Temat: Re: Smazenie na oleju czy smalcu?
Od: "slawek" <s...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kuliński" <m...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bckjn5$aqr$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "slawek" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:bckh77$2qh$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Olej roslinny podczas smazenia utlenia się i powstają szkodliwe
substancje
>
> Bzdura. Utleniaja sie tluszcze wielonienasycone, zarowno te pochodzenia
> roslinnego, jak i zwierzecego. W 100g smalcu jest ich 11.2 grama, w 100g
> oliwy z oliwek jedynie 8.4 grama. Jak widac oliwa jest lepsza od smalcu, w
> dodatku nie smierdzi oblesnie przy smazeniu, a wrecz przeciwnie.
>
cuś ci się Marcin pomieliło ;)))
Oliwa z Oliwek w 100g
Wartość energetyczna [kcal]: 882
Odpadki [%]: 0
Kwasy tłuszczone jednonienasycone [g]: 70.12
Kwasy tłuszczone wielonienasycone [g]: 10.61
Węglowodany ogółem [g]: 0.2
Cholesterol [mg]: 0
Sacharoza [g]: 0
Błonnik pokarmowy [g]: 0
Sód [mg]: 1
Potas [mg]: 0
Wapń [mg]: 0
Fosfor [mg]: 1
Żelazo [mg]: 0.4
Magnez [mg]: 0
Witamina A* [?g]: 0
Beta-karoten [?g]: 0
Witamina D [?g]: 0
Witamina E [mg]: 11.95
Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0
Witamina C [mg]: 0
Smalec w 100g
Wartość energetyczna [kcal]: 880
Odpadki [%]: 0
Kwasy tłuszczone jednonienasycone [g]: 44.48
Kwasy tłuszczone wielonienasycone [g]: 7.56
Węglowodany ogółem [g]: 0
Cholesterol [mg]: 95
Sacharoza [g]: 0
Błonnik pokarmowy [g]: 0
Sód [mg]: 1
Potas [mg]: 1
Wapń [mg]: 0
Fosfor [mg]: 1
Żelazo [mg]: 0.1
Magnez [mg]: 0
Witamina A* [?g]: 0
Beta-karoten [?g]: 0
Witamina D [?g]: 0
Witamina E [mg]: 1.2
Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.019
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0
Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0
Witamina C [mg]: 0
Zauważ także że połowa tłuszczów w smalcu jest nasycona a w oliwie tylko 20%
;)))
Slawek
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|