Data: 2003-01-19 14:12:45
Temat: Re: Soda a proszek do pieczenia
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 19 Jan 2003 14:22:23 +0100, Konrad Brywczy?ski
<k...@b...tk> wrote:
>I.P. wrote:
>
>Tak czytam t? dyskusj? i wpadam powoli w os?upienie.
>
>1. Soda oczyszczona (kwasny w?glan sodowy, Sodium Bicarbonate) !=
>proszek
>do pieczenia (bo niby jak?)
>
>2. Na opakowaniu proszku jest przecie? napisane, z czego si? sk?ada!
>No to czytamy: regulator kwasowo?ci: pirofosforan dwusodu, ?rodek
>spulchniaj?cy: kwa?ny w?glan sodowy, m?ka pszenna. Od razu wida?, ?e
>skoro s? dodatki, to zast?powanie nie mo?e by? 1:1, prawda?
>
>3. Jeszcze w kajetach mojej prababci jest zanotowany przelicznik
>
>1 j. sody =~ 2-3 j. proszku, ale nie jest to prze?o?enie proste. Efekt
>mo?e nie by? identyczny (spotka?em si? z przepisami, gdzie stosowana
>jest i soda, i proszek). Dlaczego tek dok?adnie jest, nie wiem. Na
>chemii to ja g?ównie w statki gra?em (a w liceum w bryd?a).
>
>4. Równie? zaobserwowa?em, ?e po proszku ?atwiej o nieprzyjemne
>dolegliwo?ci.
to ja juz w ogole nic nie rozumiem..
Trys, nie chemiczny ale pierzasty aniol
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|