Data: 2006-06-06 10:16:56
Temat: Re: Sól morska, sól kamienna.
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Użytkownik Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:e63ils$fcm$...@n...onet.pl...
> Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e63i9d$dpi$1@news.onet.pl...
>
> > NaCl to NaCl, ale tu mowa właśnie o domieszkach, właśnie te domieszki są
> > istotne.
> > A sól o obniżonej "zawartości soli" to sól, o obniżonej zawartości
_sodu_,
> > przy nadciśnieniu jeśli mówi się o "soli" myśli się o sodzie.
> > Bo taka sól jest _niskosodowa_ a nie "o niskiej zawartości soli".
> > Trzeba sięgnąć do reklamami "targetu" który nie rozumie co to jest sól
:-)
> >
> > Jest wiele związków, które "solą", a sodu nie zawierają i są mniej
> > szkodliwe dla nadciśnieniowców.
>
> Tak?? A jakie?? Dotychczas byłem uczony, że TYLKO NaCl ma słony smak.
Niżej....
>
> > Mało tego - warto użyć "maggi" czyli lubczyku (Levisticum officinale)
> > zamiast soli czy "kostek bulionowych".
>
> A to i owszem.
Ech... "Nic nie zastapi soli NaCl"
Lubczyk...
"A to i owszem"
No to szanuj przedmówców i traktuj ich tak, jakby byli Tobie równi.
Ta odpowiedź - to drogą wyjątku. Bo nawet nie jest zabawna.
Zdrówka - Wojtek H.
|