Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sól morska, sól kamienna.
Date: Tue, 6 Jun 2006 18:53:09 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 130
Message-ID: <e64chi$t3c$1@news.onet.pl>
References: <e63fva$4c8$2@news.onet.pl> <e63gmp$1qq$1@atena.e-wro.net>
<e63i9d$dpi$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e63mjc$vdp$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e63s25$o2a$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e644ic$sii$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: pc224.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1149613427 29804 213.76.89.224 (6 Jun 2006 17:03:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Jun 2006 17:03:47 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Sender: K4gA59rLobj46uJwBEJF99GDKdpG5JxV
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270390
Ukryj nagłówki
Witam!
Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4...@u...de...
A to już zupełnie inna rozmowa, ale dopiero jak wymusiłem dokładne
doczytanie choćby tytułu.
> Wojtek H. schrieb:
>
> >> możesz zacytować, gdzie napisałem o "lepszości".
> >
> > Pisałeś, że zawiera "naturalne" cośtam (co śmieszne - dot.
_pierwiastków_),
> > co bzdurą jest nie tylko dla mnie. Google służy cytatami, moje byłyby
> > mało wiarygodne :-)
>
> nie pierwiastków, tylko jonów
Tak, jesteś pewny że pierwotnie były jony, a pierwiastki dopiero
później?
No ale wreszcie dotykamy rudymentariów, czyli co pierwsze - jajko czy kura.
>
> >> Może jestem analfabetą,
> >> ale naprawdę nie mogę doczytać. A pieprzyć to ty niestety dość
> >> pieprzysz, bo nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Ja podałem
> >> skład soli kamiennej i morskiej. Co do wyższości jednej nad drugą
wogóle
> >> się nie wypowiadałem.
> >
> > Nadal - google potrafią wykazać Twoją odpowiedź na moje pytanie:
> > "W czym morska lepsza od kamiennej?"
>
> > Twoja odpowiedź brzmi:
> > "zawiera naturalny jod i fluor, na przykład. Oprócz tego również sole
> > potasowe, manganowe i magnezowe. Oprócz chlorków są również inne
> > halogenki, a także siarczany, sulfaty, krzemiany, ..."
> > Chyba wg Ciebie wszystko jest teraz lepsze niż pręset tysięcy
> > (ok - milionów) lat temu. Miałem nadzieję, że... ale niestety...
Nie dyskutuję - czy halogenki to sole i czy były pierwotne bardziej
niż pierwiastki :-)
>
> nie była to odpowiedź dokładnie na twoje pytanie, tylko pokazanie czym
> się ona różnią i dlaczego coniektórzy sól morską uważają za lepszą. Do
> niektórych potraw jest ona rzeczywiście lepsza.
Nie - nie ma IMHO różnicy m-dzy solą morską i kamienną.
A tym bardziej jeśli rozmawiamy o jonach - przecież i tak w potrawie
to roztwory.
IMHO sól naturalnie pozyskiwana setki tysięcy lat temu z wody morskiej
jest conajmniej równie dobra niż ta pozyskiwana w ten sam sposób
w XXI wieku.
> > Czyli - albo nie czytasz pytań (przeproś w takim razie),
> > albo sprecyzuj co napisałeś.
> > Jeśli to pisał "osinobus-elektronik" czyszczący elektronikę
> > "alkoholem izo-coś tam" (cytat) to zrozumiałe, przeproszę Cię
> > uroczyście. Ale nie widziałem jakichś manipulacji...
>
> a potrafisz rozmawiać z ludźmi nie obrażając ich?
Ja rozpocząłem wątek nie obrażając nikogo.
Pierwszy obraził mnie eMeL - ale wybaczam mu (nie wie co czyni).
Starałem się żeby nie doszło do przepychanki (pisałem że to prawie flejm
już w poście rozpoczynającym wątek). I tylko potwierdziliście
przypuszczenia - nie można zadać ryzykownego pytania tutaj.
>
> >> To Waldek (WH):
> >> Co do "naturalności" jodu w soli morskiej: po prostu w tej soli on
jest,
> >> a w kamiennej może być ("naturalny", czyli ze złoża), lub dodany, jak
> >> złoże ma go za mało. Ot i tyle.
> >
> > Bo do morskiej się jodu nie dodaje?
> na ogół nie
Bzdura - pisałem znając Wasze potencjalne argumenty: w UE
(Polsce) ciężko jest zakupić jakąkolwiek sól niejodowaną.
Deklarujesz, że robisz przetwory, więc powinieneś wiedzieć.
Panuje opinia (IMHO nieprawdziwa), że do przetworów tylko niejodowana.
A zakup takiej to problem.
Pamiętaj, że dla niektórych osób brak niejodowanej to problem
(tarczyca).
>
> > Wiesz, _tutaj_ ciężko dostać sól bez jodu.
> > A jód w soli morskiej pojawił się jakieś 2 tys. lat temu
> > więc teraz w kamiennej jest tylko _sztuczny_
>
> a nie napisałem ci dlaczego się dodaje?
>
> > A w morskiej jest _naturalny_ bo dopiero teraz
> > pojawił się w morzach i oceanach.
> > To ja już wiem, dlaczego Panslavista uważa, że "zwyczajna" była smaczna
> > jak spodnie w zębach nosił. Wszystko przez UE.
>
> ty już nie wiesz, czy pieprzysz czy solisz. Sól kamienna musi być
> przerabiana (warzona, nie ważona) bo inaczej zawierałaby kamienie (nie
> soli, tylko granit, bazalt, wapień i inne mało strawne rzeczy). Sól
> morska jest produktem naturalnym. Czy jest lepsza, czy nie, kwestia
> smaku. Niektórzy lubią śledzie, niektórzy schabowy.
No przecież nabijam się z takich argumentów.
Jeszcze raz - musiałoby wyjść zza krzaków i Cię kopnąć...
Piszesz, że w morskiej jest jod a w kamiennej "może być".
To czym różni się woda morska sprzed tysięcy lat
od tej teraz (oprócz zanieczyszczeń).
Już nie mam siły... Podstawy - Sól morska wyprodukowana (naturalnymi
metodami) tysiące lat temu (dlatego tania) jest gorsza wg Ciebie od
tej produkowanej w XXI wieku. OK - miejsca pracy, zanieczyszczenia
środowiska
itd.
Smacznego - Wojtek H.
|