Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sól morska, sól kamienna. Re: Sól morska, sól kamienna.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Sól morska, sól kamienna.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sól morska, sól kamienna.
Date: Tue, 6 Jun 2006 18:53:09 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 130
Message-ID: <e64chi$t3c$1@news.onet.pl>
References: <e63fva$4c8$2@news.onet.pl> <e63gmp$1qq$1@atena.e-wro.net>
<e63i9d$dpi$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e63mjc$vdp$2@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e63s25$o2a$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
<e644ic$sii$1@news.onet.pl> <4...@u...de>
NNTP-Posting-Host: pc224.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1149613427 29804 213.76.89.224 (6 Jun 2006 17:03:47 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Jun 2006 17:03:47 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Sender: K4gA59rLobj46uJwBEJF99GDKdpG5JxV
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270390
Ukryj nagłówki

Witam!

Użytkownik Waldemar <w...@i...de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4...@u...de...

A to już zupełnie inna rozmowa, ale dopiero jak wymusiłem dokładne
doczytanie choćby tytułu.



> Wojtek H. schrieb:
>
> >> możesz zacytować, gdzie napisałem o "lepszości".
> >
> > Pisałeś, że zawiera "naturalne" cośtam (co śmieszne - dot.
_pierwiastków_),
> > co bzdurą jest nie tylko dla mnie. Google służy cytatami, moje byłyby
> > mało wiarygodne :-)
>
> nie pierwiastków, tylko jonów

Tak, jesteś pewny że pierwotnie były jony, a pierwiastki dopiero
później?
No ale wreszcie dotykamy rudymentariów, czyli co pierwsze - jajko czy kura.

>
> >> Może jestem analfabetą,
> >> ale naprawdę nie mogę doczytać. A pieprzyć to ty niestety dość
> >> pieprzysz, bo nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Ja podałem
> >> skład soli kamiennej i morskiej. Co do wyższości jednej nad drugą
wogóle
> >> się nie wypowiadałem.
> >
> > Nadal - google potrafią wykazać Twoją odpowiedź na moje pytanie:
> > "W czym morska lepsza od kamiennej?"
>
> > Twoja odpowiedź brzmi:
> > "zawiera naturalny jod i fluor, na przykład. Oprócz tego również sole
> > potasowe, manganowe i magnezowe. Oprócz chlorków są również inne
> > halogenki, a także siarczany, sulfaty, krzemiany, ..."
> > Chyba wg Ciebie wszystko jest teraz lepsze niż pręset tysięcy
> > (ok - milionów) lat temu. Miałem nadzieję, że... ale niestety...

Nie dyskutuję - czy halogenki to sole i czy były pierwotne bardziej
niż pierwiastki :-)

>
> nie była to odpowiedź dokładnie na twoje pytanie, tylko pokazanie czym
> się ona różnią i dlaczego coniektórzy sól morską uważają za lepszą. Do
> niektórych potraw jest ona rzeczywiście lepsza.

Nie - nie ma IMHO różnicy m-dzy solą morską i kamienną.
A tym bardziej jeśli rozmawiamy o jonach - przecież i tak w potrawie
to roztwory.
IMHO sól naturalnie pozyskiwana setki tysięcy lat temu z wody morskiej
jest conajmniej równie dobra niż ta pozyskiwana w ten sam sposób
w XXI wieku.


> > Czyli - albo nie czytasz pytań (przeproś w takim razie),
> > albo sprecyzuj co napisałeś.
> > Jeśli to pisał "osinobus-elektronik" czyszczący elektronikę
> > "alkoholem izo-coś tam" (cytat) to zrozumiałe, przeproszę Cię
> > uroczyście. Ale nie widziałem jakichś manipulacji...
>
> a potrafisz rozmawiać z ludźmi nie obrażając ich?

Ja rozpocząłem wątek nie obrażając nikogo.
Pierwszy obraził mnie eMeL - ale wybaczam mu (nie wie co czyni).
Starałem się żeby nie doszło do przepychanki (pisałem że to prawie flejm
już w poście rozpoczynającym wątek). I tylko potwierdziliście
przypuszczenia - nie można zadać ryzykownego pytania tutaj.


>
> >> To Waldek (WH):
> >> Co do "naturalności" jodu w soli morskiej: po prostu w tej soli on
jest,
> >> a w kamiennej może być ("naturalny", czyli ze złoża), lub dodany, jak
> >> złoże ma go za mało. Ot i tyle.
> >
> > Bo do morskiej się jodu nie dodaje?
> na ogół nie

Bzdura - pisałem znając Wasze potencjalne argumenty: w UE
(Polsce) ciężko jest zakupić jakąkolwiek sól niejodowaną.
Deklarujesz, że robisz przetwory, więc powinieneś wiedzieć.
Panuje opinia (IMHO nieprawdziwa), że do przetworów tylko niejodowana.
A zakup takiej to problem.
Pamiętaj, że dla niektórych osób brak niejodowanej to problem
(tarczyca).

>
> > Wiesz, _tutaj_ ciężko dostać sól bez jodu.
> > A jód w soli morskiej pojawił się jakieś 2 tys. lat temu
> > więc teraz w kamiennej jest tylko _sztuczny_
>
> a nie napisałem ci dlaczego się dodaje?



>
> > A w morskiej jest _naturalny_ bo dopiero teraz
> > pojawił się w morzach i oceanach.
> > To ja już wiem, dlaczego Panslavista uważa, że "zwyczajna" była smaczna
> > jak spodnie w zębach nosił. Wszystko przez UE.
>
> ty już nie wiesz, czy pieprzysz czy solisz. Sól kamienna musi być
> przerabiana (warzona, nie ważona) bo inaczej zawierałaby kamienie (nie
> soli, tylko granit, bazalt, wapień i inne mało strawne rzeczy). Sól
> morska jest produktem naturalnym. Czy jest lepsza, czy nie, kwestia
> smaku. Niektórzy lubią śledzie, niektórzy schabowy.

No przecież nabijam się z takich argumentów.
Jeszcze raz - musiałoby wyjść zza krzaków i Cię kopnąć...
Piszesz, że w morskiej jest jod a w kamiennej "może być".

To czym różni się woda morska sprzed tysięcy lat
od tej teraz (oprócz zanieczyszczeń).

Już nie mam siły... Podstawy - Sól morska wyprodukowana (naturalnymi
metodami) tysiące lat temu (dlatego tania) jest gorsza wg Ciebie od
tej produkowanej w XXI wieku. OK - miejsca pracy, zanieczyszczenia
środowiska
itd.


Smacznego - Wojtek H.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.06 Wojtek H.
06.06 Wojtek H.
06.06 Waldemar
06.06 Waldemar
06.06 Sowa
06.06 Harold
06.06 Wojtek H.
06.06 Wojtek H.
06.06 eM eL
06.06 Wojtek H.
07.06 Dariusz K. Ladziak
07.06 Dariusz K. Ladziak
07.06 Dariusz K. Ladziak
07.06 Panslavista
07.06 Margola
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Krzew-drzewo
Comprehensive Protection Guide with IObit Malware Fighter Pro 11.3.0.1346 Multilingual
Advanced SystemCare Pro 17.5.0.255: Ultimate Performance Optimizer
IObit Uninstaller Pro 13.6.0.5 Multilingual Review and Tutorial
"Prawdziwy" mężczyzna.
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Maseczki za 9 miliardów zlotych ida na przemial
Ideologia Geniuszy-Mocarzy wer. 9420
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3