Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos Mornay
Date: Sat, 25 Mar 2006 11:00:21 +0000 (UTC)
Organization: Your Company
Lines: 46
Message-ID: <X...@1...42.231.152>
References: <C049C773.2D4C%notujaca@gazeta.pl>
<4537585389$20060324223539@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: nat-mo2.aster.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1143284421 10283 212.76.37.134 (25 Mar 2006 11:00:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 25 Mar 2006 11:00:21 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Xnews/5.04.25
X-face: ]/aRq:r"IDO[b)5b&8VWa$*%~G:\>=815S7QERIc-k^{^l9IJ$8$p'7`)ms-}t2iZ0'I}O?m#o-LN
Qs,#a_!6Qt'$i$E}7'2e=-0N(fzx$4X<@:+vOWA2AK$[QaWL8-s6r@,yKP|G|ZyRw8YaNt%2XEqTx
iLu<Wt%/hg(
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263988
Ukryj nagłówki
Człowiek o imieniu "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisał:
>> Czy ktoś poratuje mnie sprawdzonym przepisem na sos Mornay? Takim z
>> proporcjami najlepiej, bo rzadko beszamelowe sosy robię. Guglałam,
>> ale mam sprzeczne wyniki, nie wiem czy po dodaniu żółtek mam jeszcze
>> gotować czy nie...
>
> Najwyrazniej mozesz, bo zoltko dodajesz do juz zageszczonego
> beszamelu, wiec nie ma ryzyka ze cos sie zwazy.
> Tutaj przepis z obrazkami :
> http://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/
sauce_mornay_ill.ht
> ml
Dzięki, bardzo fajnie zrobiona strona :-)
>> Będę wdzięczna za pomoc, bo w lodówce czeka specjalnie kupiony kawał
>> sera gruyer i chciałam go dziś skonsumować :-)
>
> Problem w tym ze to mornay nie daje sie gruyere ;)
Eeee... To pierwszy raz słyszę... W znakomitej większości przepisów
znalazłam informację że ten sos się robi z gruyera albo gruyera pół na pół
z parmezanem, np. tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mornay_sauce
>> Właśnie, i jeszcze a propos... Jak się wymawia tę nazwę - "grojer"? Z
>> niemieckiego jestem noga...
>
> To jest akurat francuskie slowko :)
Ha! A ja byłam pewna że niemieckie, wydawało mi się że widziałam jakieś
kropeczki nad u :-) I słyszałam taką wymowę - grojer. Ale skoro to
francuskie słówko, to nie ma problemu
>
>
>
> Ewcia
>
--
pzdr notujšca
krytyk rzeczywistoci
|