Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!y14g2000yqm.googlegroups.com!not-for-mail
From: J-23 <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Thu, 8 Apr 2010 03:00:42 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 55
Message-ID: <7...@y...googlegroups.com>
References: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl> <hpievn$ioi$1@news.onet.pl>
<iy86aa0w3fd$.1o244lym0sjx9.dlg@40tude.net> <hpio93$lh5$1@news.onet.pl>
<1nzb6k6xc3w$.16krm8yymi8jk.dlg@40tude.net>
<hpjb48$9tl$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@q...googlegroups.com>
<hpk7v7$md7$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.113.228.34
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1270720842 27213 127.0.0.1 (8 Apr 2010 10:00:42 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 Apr 2010 10:00:42 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: y14g2000yqm.googlegroups.com; posting-host=217.113.228.34;
posting-account=ZcysqQoAAAD2tKN9mQ6s-nDaS4c9I9sr
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3)
Gecko/20100401 Firefox/3.6.3 GTB6 (.NET CLR 3.5.30729)
GTBA,gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327700
Ukryj nagłówki
On 8 Kwi, 11:31, "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
> Użytkownik "J-23" <k...@g...pl> napisał w
wiadomościnews:12078174-488c-42c1-bc53-b742231ecc3b@
q15g2000yqj.googlegroups.com...
> (chach)
>
>
>
>
>
> > > Bo wyciąg z papryki trzeba robić na smalcu wieprzowym, a na oliwie czy
> > > oleju
> > > to z braku laku... Musi być na małym ogniu i trzeba mieć przygotowany
> > > przecier lub koncentrat pomidorowy, który zasmaża się po papryce i
> > > którym
> > > natychmiast obniża sie temoperaturę patelni.
> > spaghetti na smalcu??? na smalcu wieprzowym??? temperature obniza sie
> > winem. do przysmazonego czosnku na dobrej oliwie dolewa sie dobre wino
> > wytrawne. jesli dodajemy papryke zmielona, to rozprowadzamy w wodzie
> > cieplej, nastepnie dolewamy zawiesine do jeszcze nieodparowanego na
> > patelni zmieszanego wina z oliwa. na koniec istotnie dodajemy PRZECIER
> > pomidorowy. nigdy nie pomidory z puszki. moga byc ew, swieze pomidory
> > bez skory i bez gniazd nasiennych, mozna pokroic w kostke.
> > ingrediencje moga byc jakie sie chce, byle potrawe przygotowywac
> > SZYBKO, bez dlugiego wysmazania. zawsze makaron dodajemy do sosu,
> > nigdy odwrotnie. makaron ma byc jedynie oblepiony sosem, nie moze w
> > nim plywac.
> > ostatnio sprawdza mi sie taki przepis, czas przygotowania 25min.:
> > na dobrej oliwie przysmazyc kilka zabkow czosnku, dolozyc pokrojone w
> > talarki pieczarki, lekko przesmazyc ale nie za dlugo bo beda gumiaste,
> > nastepnie dodajemy dobra smietane 30%, i pokrojony w kawalki jakis ser
> > plesniowy, im ostrzejszy tym lepiej. ser powinien sie czesciowo
> > rozpuscic. redukujemy, i wrzucamy do tego jakis gruby makaron
> > ugotowany al dente, szybko mieszamy najlepiej przez podrzucanie - jak
> > sie umie. wykladamy na talerze, posypujemy posiekanym koperkiem, i
> > pieprzem. albo skrapiamy obrzeza talerza - nie potrawe, dobrym octem
> > balsamicznym, wowczas wszystko ladnie pachnie. nie solimy bo na ogol
> > ser jest wystarczajaco slony. do tego dobre biale wino i odrobina
> > pszennego pieczywa.
> > J-23 itede...
>
> Wino biale? do takiej potrawy? hmm no coz, wino biale polwytrawne (wytrawne)
> to do ryb raczej...
jednak tak, jest to potrawa bezmiesna, ostatnio takze podaje sie biale
wina do potraw z udzialem bialego miesa. jedna zasada jest niezmienna:
nie podajemy wina do zup, i do potraw zakwaszanych octem, do tych
ostatnich wylacznie woda. do potraw z rybami czerwone wino tez mozna
podac, tyle ze z gatunku lekkich, i zawsze wytrawne. wazne zeby w
czasie posilku nie mieszac win, podajmy caly czas wino jednego rodzaju
i gatunku, jasli inaczej to lekkie przed ciezkimi, biale przed
czerwonym, wytrawne przed slodkim...
|