Data: 2004-01-27 15:09:29
Temat: Re: Sposób na kurczaka
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> "JerzyN" <N...@m...pl> wrote:
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > > > A gdyby tak potrzymać chwilę poszatkowaną kapustę w kuchence
> > > > > mikrofalowej?
> > > > ====
> > > > Nie podejrzeam, aby surówki zaczęto robić dopiero po
wynalezieniu
> > mikrofal.
> > > Niedługo przed. ;-)
> >
> > Kiedy???
>
> Surówki stały się popularne krótko przed II wojną. Co oczywiście nie
> znaczy, że wcześniej nie jadano tu i ówdzie pewnych warzyw także na
> surowo.
> Gdzieś mi się właśnie zapodziała taka przedwojenna książka o
surówkach,
> wyraźnie nastawiona na propagowanie ich jako nowości. Jak się
znajdzie,
> to zobaczę, czy nie ma tam czegoś o czerwonej kapuście.
Mikrofale to rodzaj promieniowania elektromagnetycznego o długości fali
pomiędzy podczerwienią i falami radiowymi, co oznacza zakres 1mm-30cm
(częstotliwość 1-300 GHz). Mikrofale odkrył James Clerk Maxwell w 1864
roku.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mikrofale
> > > A ponadto trzeba iść z postępem.
> > Po przepisy sięgać NOWE.
> Ale zawsze na bazie tradycji, wiedzy i praktyki kulinarnej! (jeszcze
> raz) ! (i jeszcze) !
Masz rację.
--
Pozdrawiam, Jerzy
|