Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sredniowieczne slodycze
Date: 16 Mar 2004 08:57:12 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <4...@b...com>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1079427432 23884 80.72.34.43 (16 Mar 2004 08:57:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 16 Mar 2004 08:57:12 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195193
Ukryj nagłówki
In <4...@b...com> DJ wrote:
> Ide niedlugo na skladkowy obiad , ktorego tematem jest sredniowieczna
> kuchnia. Mnie przypadlo zrobienie deseru. Znalazlam kilkanascie stron
> z przepisami na wypieki, ale jednak szukam moze czegos ciekawszego,
> niz to, co dotad znalazlam.
> moze pomozecie mi znalezc jakis bardziej polski, czy slowianski deser
> rodowodem ze sredniowiecza. Myslalam o sekaczu, ale gdzie mi tam do
> budowania pieca, rozna, itp. :)).
A jaki on tam słowiański.
Myślę, że trudno będzie znaleźć specyficznie polski deser.
Jeżeli masz dostęp do kaszki krakowskiej, to możesz zrobić wypiekaną na
słodko z rodzynkami. pprzepis mogę wklepać) Jak nie, to ryż w podobny
sposób.
Zawsze też możesz zrobić naleśniki, wafle, pierniki czy obwarzanki. To
wsyzstko typowe średniowieczne przysmaki. Także rozmaite owoce
obsmażane w cukrze, czy miodzie i mocno przyprawione.
Ulubionym dawnym polskim deserem była bijanka (blanc-manger). Tyle, że
jak nazwa wskazuje pochodzenia obcego (do nas przszła chyba z Włoch) i
musiałbym jeszce sprawdzić, czy była znana w średniowieczu. Jednak
różnego rodzaju np. desery ze ściętego kwaśnego mleka były chyba znane i
lubiane.
Władysław
|