Data: 2004-03-16 08:57:12
Temat: Re: Sredniowieczne slodycze
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <4...@b...com> DJ wrote:
> Ide niedlugo na skladkowy obiad , ktorego tematem jest sredniowieczna
> kuchnia. Mnie przypadlo zrobienie deseru. Znalazlam kilkanascie stron
> z przepisami na wypieki, ale jednak szukam moze czegos ciekawszego,
> niz to, co dotad znalazlam.
> moze pomozecie mi znalezc jakis bardziej polski, czy slowianski deser
> rodowodem ze sredniowiecza. Myslalam o sekaczu, ale gdzie mi tam do
> budowania pieca, rozna, itp. :)).
A jaki on tam słowiański.
Myślę, że trudno będzie znaleźć specyficznie polski deser.
Jeżeli masz dostęp do kaszki krakowskiej, to możesz zrobić wypiekaną na
słodko z rodzynkami. pprzepis mogę wklepać) Jak nie, to ryż w podobny
sposób.
Zawsze też możesz zrobić naleśniki, wafle, pierniki czy obwarzanki. To
wsyzstko typowe średniowieczne przysmaki. Także rozmaite owoce
obsmażane w cukrze, czy miodzie i mocno przyprawione.
Ulubionym dawnym polskim deserem była bijanka (blanc-manger). Tyle, że
jak nazwa wskazuje pochodzenia obcego (do nas przszła chyba z Włoch) i
musiałbym jeszce sprawdzić, czy była znana w średniowieczu. Jednak
różnego rodzaju np. desery ze ściętego kwaśnego mleka były chyba znane i
lubiane.
Władysław
|