Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.
de!81.171.118.61.MISMATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrad
a.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada
.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Stary Dom.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1v4nwibn4zl44$.n4itx8hseb49.dlg@40tude.net>
Date: Tue, 18 Aug 2015 23:12:37 +0200
Message-ID: <1ja2d6xehh2zb.17c5j6ziouur5$.dlg@40tude.net>
Lines: 72
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.116.147
X-Trace: 1439932354 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8381 79.191.116.147:5986
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3530
X-Received-Body-CRC: 808611168
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365219
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 18 Aug 2015 01:29:07 +0200, Ikselka napisał(a):
> Odwiedziliśmy dziś pierwszy raz tę restaurację w Warszawie, zgłodniawszy w
> podróży. Z reguły unikamy przypadku, ale tu nie było wyjścia, bo głód był
> silniejszy. I ten przypadek okazał się szczęśliwy :-)
Los tak bardzo nam sprzyjał, że nawet miejsce do zaparkowania znalazło się
dosłownie pod drzwiami lokalu. W Kielcach takie rzeczy są niemożliwe, a tu
proszę, Warszawa, a my parkujemy, wysiadamy, wchodzimy na schodki :-)
>
> Zjadłam pieczone kurczę (PÓŁ! - prawdziwe, młode kurczę wybiegowe, nie
> kurczak z supermarketu) z sałatami, a MŚK sztukamięs z sosem chrzanowym.
> Jedno i drugie mięso świetnej jakości (a znam się na tym), po przyrządzeniu
> soczyste, rozpływające się w ustach, podane i przyprawione jak należy.
> Dressing do sałat świetnie przyprawiony, wzorowa konsystencja. Niby
> drobiazg - a rzadko się zdarza dobrze zrobiony dressing, bo z reguły
> kucharz uważa, że wystarczy zmieszać trochę oliwy i octu i to wszystko.
> Dressing ma posiadać SMAK!
>
> Tortu bezowego, na który zerkałam, jednak nie spróbowałam, bo porcje
> obiadowe na tyle okazałe, że nie dałam rady, ale następnym razem się
> skuszę.
> Na odchodnym dostaliśmy w prezencie zapakowane w firmowy papier pączki z
> ich cukierni, które pochłonęłam w drodze powrotnej do domu - znowu
> pychota.
>
> Atrakcje: Bardzo efektowny widok kucharza siekającego tatar na stoliku :-)
>
> Klimatyczne wnętrze, jedzenie przyrządzone BARDZO fachowo i przepysznie,
> kelnerzy bezszelestni, dyskretni i kompetentni, kierownik sali (pani)
> życzliwy i ineteresujacy się naszym wrażeniem, ceny niewygórowane.
>
> Obok - wejście do ich cukierni. Kupiliśmy (dla odwiedzanej po obiedzie
> starszej osoby) pyszne bułeczki z jagodami i migdałowy mazurek. Delicje!
>
> Polecam "Stary Dom"!
>
>
I co ważne - nie ułożono nam na talerzach pseudoartystycznych wypocin,
aspiracji jakiegoś niespełnionego domorosłego Miąchała (Anioła). Jacyż
byliśmy szczęśliwi z tego powodu! Jedzenie na talerzach zostało umieszczone
po prostu i zwyczajnie, schludnie i przejrzyście.
> XL z bezinteresownym zachwytem
...że znalazłam wreszcie knajpę z porządnym, zwykłym, świetnie
przyrządzonym, ludzkim jedzeniem, po którym czułam się wspaniale, jak po
domowym.
Knajpa, do której będę wracać i przyprowadzać tam moich bliskich i
znajomych, polecać innym :-)
Szkoda, ze nie ma czegoś tak świetnego w Kielcach, niestety.
Może sama założę...
I TO CHYBA JEST MYŚL!!!
:-)
--
XL
"Niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów i tchórzy (...)
i nie przebaczaj
zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie"
Zbigniew Herbert, "Pan Cogito"
|