Data: 2015-08-19 22:31:18
Temat: Re: Stary Dom.
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak pisze:
>> Z nowszych źródeł
>> http://kulinarnyblogsamanthy.me/2013/03/24/kurczeta-
pieczone-w-ziolowo-miodowej-glazurze/
>>
>> uchyla rąbka różnicy pisząc "małe kurczęta"
>
> Aha. Ale jakoś mało przekonująco to czyni.
> "3 szt. kurcząt o wadze 450 g
> [...]
> 1. Kurczaki umyć, osuszyć, posypać solą."
Literatura przedmiotu zna więcej podobnych przypadków.
Jedno ze źródeł opisuje, jak w trakcie obróbki termicznej
z kaczki zrobił się zając. W dodatku cały w buraczkach.
>> Stare książki kucharskie też rozróżniają kurczęta od kurczaków,
>> ze o kapłonach i pulardach nie wspomnę..
>
> A ziemniaka od kartofla też?
Patat bywa nazywany "słodkim ziemniakiem", ale nie słyszałem
nigdy, by ktoś o tym warzywie powiedział "słodki kartofel".
Więc różnica uwidacznia się po dodaniu cukru.
Jarek
--
Malutkie kurczątka w stodole były.
Malutką dziureczką powychodziły.
Widziałeś chłopczyku? Widziałem, panie.
Malutką dziureczką patrzyłem na nie.
|