Data: 2010-06-10 08:45:12
Temat: Re: Surowka z ze swiezej kapusty
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"cherokee" <c...@s...no.email> wrote in message
news:XY0Qn.415$234.375@newsfe11.ams2...
> Moze ktos podzielic sie przepisem na dobra surowke z kapusty bez
Najprostsza technologia byla juz podana. Ale powtórze - rano cieniutko
zszatkowac kapuste bardzo ostrym nozem, posypac sola w misce, wymieszac i
wstawic do chlodziarki. Co jakis czas pomieszac, w porze bliskiej obiadowej
wycisnac sok z kapusty, gniotac troche, aby byla miekka (soku nie wylewac,
jezeli nie bedzie przesolony to doskonaly napój na upaly). Dodac dodatki,
marchew, jablko, cebule i inne, przyprawy, w najprostszym przypadku pieprz
czarny. Skropic octem winnym lub balsamicznym i olejem. Wymieszac i nakladac
zanim znowu pusci sok - na talerzu nie powinno byc kaluzy. Opcjonalnie
zamiast octu mozna dodac cieniutko poszatkowanej w slomke kolorowej papryki
marynowanej, a nawet troche zalewy z niej.
Ogólnie sól, cukier, ocet, olej.
|