Data: 2015-09-10 10:51:15
Temat: Re: Sushi i ryby świeże
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-09-09 o 22:03, Ghost pisze:
> Ryzykował ktoś robić sushi z surowych ryb? Jeśli tak, to gdzie je
> zakupił?
Zapytaj w selgrosie, kiedy mają dostawy świeżych ryb, bo raz w tygodniu
mają.
Ja wprawdzie sushi nie jadam, ale małżonek mój, jako wielbiciel sushi,
dostał ode mnie razu pewnego w prezencie warsztaty z sushimasterem.
Tenże polecał kupować rybę w selgrosie, że podobno można liczyć na
naprawdę świeżą i tam zaopatrują się sushibary.
Poza tym u nas jest w jednej galerii sklep Smaki Świata - może w innych
miastach też jest coś takiego - mają wszystko do sushi. Tam, jak ryba
nie nadaje się do jedzenia na surowo, to raczej uczciwie powiedzą.
Na marginesie - sushi to jest dla mnie jedzeniowy fenomen. Pierwszy raz
chyba zdarza mi się, że jedzenie strasznie mi się podoba, ale nie mogę
się do niego przekonać. Te wszystkie ruloniki, maki-śmaki, mini
talerzyczki i miseczki (w biedronie były niedawno) wyglądają przecudnie,
ale smaki zdecydowanie nie moje. Na razie wzupełności wystarczy mi
gruszkowa choya. ;)
Ewa
|