Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!goblin1!goblin.stu.neva.r
u!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrad
a.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Ghost" <g...@e...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <55f09085$0$27510$65785112@news.neostrada.pl>
<55f14481$0$27529$65785112@news.neostrada.pl>
<mst5j5$m7e$1@dont-email.me>
<55f329a3$0$27510$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <55f329a3$0$27510$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Sushi i ryby świeże
Date: Fri, 11 Sep 2015 22:28:29 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 15.4.3555.308
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V15.4.3555.308
Lines: 30
Message-ID: <55f33973$0$4772$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.55.157.1
X-Trace: 1442003315 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 4772 80.55.157.1:62441
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365742
Ukryj nagłówki
Użytkownik "FEniks" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:55f329a3$0$27510$6...@n...neostrad
a.pl...
W dniu 2015-09-11 o 02:02, Pszemol pisze:
>
> > I dla mnie to piękne podsumowanie jest sushi: płacisz jak za złoto za
>> potrawę która ma 70-80 ryżu w składzie. Smak owszem, niektóre zwijki
>> mają ciekawy, ale nie przy cenach restauracyjnych tego specjału...
>> Jak mam za danie dać 40-50 dolarów w knajpie to zdecydowanie wolę
>> dobry kawałego krwistego befsztyka fachowo ugrilowany niż kilka
>> filiżanek ryżu z plasterkiem surowej ryby :-)
>Nie sądzę, żeby miało dużo sensu rozpatrywanie ceny jedzenia w knajpie jako
>prostej zależnej od tzw. wsadu do kotła.
Akurat w przypadku sushi ta kalkulacja zwykle dobrze działa (mowa o zwykłych
knajpach), to tylko pszemololo tradycyjnie ma problem z kontaktem z
rzeczywistością. To, że 70% masy to ryż nie zmienia faktu, że pozostałe 30%
może naprawdę być kosztowne, a nawet dominujące.
Prosta sprawa w knajpie masz talerzyki po dwa nigiri - cena talerzyka jest
np. od 180 yenów to 1200 yenów, właśnie z powodu tego co na tym ryżu leży. I
nie ma tu żadnego typowego na zachodzie kantowania, to po prostu musi tyle
kosztować. Można iść na targ rybny obok sobie sprawdzić.
No ale hamburger to hamburger, z frytkami i małą (dwulitrową) kolą. I nikt
mie nie powje, że czarne jes czarne.
|