Data: 2000-07-11 10:21:43
Temat: Re: Suszone warzywa
Od: "Andrzej Bienias" <a...@u...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Alicja NF" <a...@v...wis.pk.edu.pl> wrote
in message news:swCa5.41711$Qw1.974955@news.tpnet.pl...
[...]
> czesci pietruszki, selera, kopru wysuszyc Pozyczylam w tym celu specjalna
> suszarke i "dorobilam sie" tym sposobem sporej ilosci "suszonek". ;-)
Gratuluje! Ale mam pytanie, jak takasuszarka wyglada, bo tez bym
chcial.
> W zwiazku z tym mam kilka pytan:
> 1. Czy tak wysuszone warzywa sa tak samo wartosciowe, jak swieze (czy w
> ogole sa wartosciowe)? Zapach maja niesamowity, ale co z witaminami ?
AFAIK nie sa tak samo wartosciowe. Ale zostaje im wystarczajaco
duzo witamin, zeby zima byly wartosciowym zrodlem. Na pewno
zostaja im wszystkie mineraly.
> 2. Jak takie "suszki" przechowywac ? Tymczasowo trzymam je w sloiczkach,
ale
> moze sa inne, lepsze sposoby ?
Zamkniete szczelnie sloiczki i przechowywac w ciemnosci. Jak masz
jeszcze chlodniejsze miejsca w domu, to tam.
> 3. Co jeszcze moglabym w ten sposob przechowywac ?
Bo ja wiem? Ziola, suszone owoce aronii i czarnego bzu na herbatki?
> Pozdrowienia
> Ala
Pozdrawiam,
Andrzej
|