Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: a...@m...com.pl (Agnieszka Stańczyk)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Swinka Morska
Date: 9 Nov 2000 10:27:06 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 49
Message-ID: <004801c04a2e$d7b52d60$8e8d808b@astanczyk>
References: <8udml2$b9o$1@sunflower.man.poznan.pl>
<004201c04a2a$fb472700$8e8d808b@astanczyk> <8udpin$ptt$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 973762026 28021 213.180.128.22 (9 Nov 2000 09:27:06 GMT)
X-Complaints-To: n...@n...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Nov 2000 09:27:06 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Received: from astanczyk (astanczyk.marelli.com.pl [139.128.141.142]) by
magmar.marelli.com.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id KAA02518 for
<p...@n...pl>; Thu, 9 Nov 2000 10:26:20 GMT
X-Received: from astanczyk (astanczyk.marelli.com.pl [139.128.141.142]) by
magmar.marelli.com.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id KAA02518 for
<p...@n...pl>; Thu, 9 Nov 2000 10:26:20 GMT
X-Received: from astanczyk (astanczyk.marelli.com.pl [139.128.141.142]) by
magmar.marelli.com.pl (8.9.3/8.9.3) with SMTP id KAA02518 for
<p...@n...pl>; Thu, 9 Nov 2000 10:26:20 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36880
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: M.W. <t...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, November 09, 2000 10:13 AM
Subject: Re: Swinka Morska
>
> Agnieszka Stańczyk napisał(a) w wiadomości:
> <004201c04a2a$fb472700$8e8d808b@astanczyk>...
> >
> >> Czy ktoś wie jak smacznie przyrządzić świnkę morską ?
> >> Na Discovery widziałem, iż piecze się ją w głębokim oleju. Podobno jest
> >> rewelacyjna....
> >> Chyba nie masz zamiaru konsumować tego przyjemnego futrzaczka ? A jeśli
> >tak, to czemu nie poszukasz przepisów ma kiciusie a la królik, albo
pieski
> a
> >la cielęcina ?
> >Agni (lekko wstrząśnięta, nie mieszana)
> >
> A jaka to roznica co na talezu?
> O ile miesko z kotka czy pieska nie wystepuje za czesto w sprzredazy
:-)))))
> To kyruliczek i owszem - a jezeli sie szuka innych gryzoni to taki nutrie
na
> ten przyklad maja bardzo smaczne miesko - wystarczy krociutko obsmazyc a
> potem dusic z przyprawami i cebulka
>
> Marek
> Z nutrii to jadałam owszem kabanosy, ale to dzieckiem będąc nie do końca
świadomym co je...
A ponieważ w domu miałam świnkę (odeszła na zawsze 2 lata temu w wieku lat
7) oraz mam psa, jakośc trudno mi sobie wyobrazić te stworzenia w
charakterze potrawy. Fakt, że na talerzu wszystko wygląda podobnie,
zwłaszcza w postaci gulaszu w gęstym sosie, ale mimo wszystko, czułabym się
potem dziwnie...
Jeśli już, jako istoty mięsożerne, co zostało dokładnie przedyskutowane parę
dni wcześniej, mamy jeść mięso, to może z tych gatunków zwierząt, które
hodujemy specjalnie na ten cel, a inne zostawmy w spokoju...
Ciekawa jestem co inni na to... A swoją drogą to im jestem starsza, tym
mniejszą mam ochotę na mięso. nawet jeśli jest to pachnąca szyneczka wędzona
z tłuszczykiem...
Agni
--
Archiwum grupy dyskusyjnej pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|