Data: 2002-09-30 08:53:37
Temat: Re: Szarlotka Lilli
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lilla <l...@f...krasnik.pl> wrote:
> O, jejku, to zwykla margaryna moze byc gdzies tam deficytem... ?
Ano, jak widać, jest :-) Takich do smarowania pieczywa jest ile chcieć, z
zastrzeżeniem 'nie używać do gotowania' No to szukałam takiej zwykłej, coś
jak nasza Palma czy Kasia :-) Przynajmniej się opłaciło :-)
> Widze, ze uparlas sie, aby zdobyc margaryne... Skoro sa takie trudnosci,
> to moglas spokojnie dac tylko maslo + smalec, albo maslo roslinne, maslo
> i smalec.
Bo uparta jestem, jak sama nazwa wskazuje ;-) Upór czasami popłaca, bo
naprawdę ciasto jest pyszne, ładnie kruche -- nie sypie się, ale za to
rozpływa się w ustach. Warto było trochę pojeździć po okolicy :-)
> To nie problem, da sie wykorzystac cala porcje tej margaryny :)
Jasne! :-)
> Jakby Ci zabraklo pomyslow, to moge podrzucic pare ciast, gdzie
> jest wymagana wieksza ilosc margaryny.
Jasne, że chcę :-) Jeśli już je podawałaś na grupie, to tylko wystarczy, że
przypomnisz mi, jak się nazywały, bo wszystkie przepisy skrzętnie chomikuję
:-)
> Oczywiscie, ze nie; ja sama tez tak robilam wczesniej, ale potem Joanna
> Duszczynska przekonala mnie, ze kasza manna jest rownie dobra, no i nic
> nie trzeba siekac (orzechy), wiec przerzucilam sie na kasze :)
Orzechy to ja już kupuję mielone, więc też nic nie musiałam siekać.
Z orzechami i tartą bułką wyszło bardzo dobrze.
> W wiekszosci przepisow tak wlasnie jest, aby dodawac cukier
> i zoltka oddzielnie do maki, ale moja babcia zawsze ucierala zoltka
> z cukrem i ja tez tak robie.
I ja teraz też będę tak robić, bo naprawdę oszczędza to sporo czasu i ciasto
jest bardziej jednolite :-)
>> Od teraz robię ciasto kruche tylko metodą Lilli :-)
> Jestem zaszczycona :)
Dobre pomysły trzeba wykorzystywać i szeroko propagować :-) Tak samo jak
metoda Magdaleny na biszkopt. Jedna miska mniej do mycia, a biszkopt nigdy
nie opada.
> Moze byc 180-200 C, ale to juz niestety odpowiedz po czasie...
Nic nie szkodzi, dałam 190 stopni i wyszło doskonale. :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 74598 A...@c...ch
:`.__.': http://2510053385/~aneta/ *----* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|