Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szczawiowa - beznadziejnie lamerskie pytanie
Date: Thu, 15 May 2003 09:38:49 +0200
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 30
Message-ID: <1fuzudh.1jjeju11e49cmbN%wlos@tele.com.pl>
References: <b9vfke$mbp$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pq143.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1052984363 1748 217.99.0.143 (15 May 2003 07:39:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 15 May 2003 07:39:23 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:156237
Ukryj nagłówki
Kruszynka <l...@w...pl> wrote:
> Mam zamiar pierwszy raz w zyciu zrobic moja ukochana zupe. Powiedzcie, kiedy
> sie ten szczaw wrzuca? Pod koniec gotowania?
>
> Kruszyna
A to zalezy od tego jak szczawiowa chcesz miec. Sa takie, w ktorych
posiekany szczaw dusisz wpierw na masle i gotujesz z wywarem, rosolem,
czy na czym te zupe chcesu miec. W innych grubo posiekane liscie
wrzucasz pod koniec na rosol. Sa jeszcze inne.
Przepis z kuchni rosyjskiej:
40 dkg szczawiu parzy sie i przeciera, dodaje do wrzacego wywaru wraz z
jedna poszatkowana podsnazona cebula i gotuje 10 min. Drugie 40 dkg
szczawiu siekamy grubo i dodajemy przed koncem gotowania. Przyprawiamy
pieprzem, sola, lisciem bobkowym. Na wydaniu zaprawiamy zoltkiem i
podajemy z jakiem na twardo i grzankami.
A nadto Twoje pytanie zdradza, ze w ogole przedtem nie zainteresowalass
sie jak sie robi twoja ukochana zupe. Gdybys zajrzala do jakijkolwiek
ksiazki kucharskiej, to bys sie i tego dowiedziala.
Wladyslaw
|