Data: 2005-12-21 14:37:35
Temat: Re: Szklistość kapusty kiszonej na ciepło - jak ?
Od: Krzysztof <k...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 20 Dec 2005 22:25:47 +0100, TomekD <t...@p...onet.pl>
napisał:
> Zdarzyło mi się jeść kapustę kiszoną na ciepło która była przezroczysta,
> inaczej mówiąc szklista.
Moze po prostu byla ugotowana.
> Nie chodzi mi tutaj o 'połysk' jaki daje np. tłuszcz ale przezroczystość
> samych kawałków warzywa.
A co to byla za potrawa?
> Nie wiem czy smak miał związek z tą przezroczystością ale jak pamiętam
> był doskonały.
>
> Takiego efektu mi nie udaje się uzyskać, moja kapusta zawsze jest matowa
> i mleczna.
Kisisz sam, czy kupujesz?
> Wie może ktoś z Was od czego zależy ta 'przezroczystość' i czy przekłada
> się faktycznie jakoś na jej smak ?
IMHO tylko eksperymenty z wlasnorecznie kiszona kapusta doprowadza Cie do
mistrzostwa.
Ja samodzielnie kisze 70 kg, co roku i pewnosci co do rezultatu nigdy nie
mam.
Za duzo czynnikow ode mnie niezaleznych.
Krzysztof - kisiciel - mistrz swiata od bigosu.
|