Data: 2002-03-03 19:10:28
Temat: Re: Szpecle ?
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> > Co to są szpecle, i jak się je robi ?
>>
>> Spätzle, czyli wróbelki. Makaron "ścierany" prosto do wrzącej wody.
>> Ciasto ma więcej jajek, mniej mąki niż "normalny" makaron. Szczegóły, jak
>> się przedstawisz.
no to leci. Recepta jest prosta, ale zrobić nie tak łatwo.
500g mąki, 5 jajek, 150-200ml wody, sól. Wymieszać wszystko na gładko, aby
ciasto było elastyczne, ale dość rzadkie. Zagotować osoloną (dobrze) wodę.
JAk woda się zagotuje, wziąć deseczkę drewnianą i szpachelkę (może być taka
japonka). Szpachelkę i deskę zmoczyć, aby ciasto się nie kleiło. Załadować
szpachelką trochę ciasta na deskę i ścierać po trochę do wrzątku (takie
mniej więcej średnicy dżdżownicy). Jak wypłyną to wyławiać łyżką i na
sitko. Co jakiś czas moczyć deskę i szpachelkę. Wot i wszystko.
Waldek
|