Data: 2002-08-28 10:08:49
Temat: Re: Szpinak - niby banalna sprawa, ale...
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Wojtek 'mruqe.' Mroczek" <W...@a...waw.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, August 28, 2002 11:41 AM
Subject: Szpinak - niby banalna sprawa, ale...
> ... moje kochanie zażyczyło sobie szpinaku na kolację. Ale nie byle
> jakiego szpinaku. Ma to być szpinak przyrządzony w wykwintny sposób.
> Odgraża się, że w drodze do domu kupi białe wino. Zamówiła już sobie
> do kolacji muzykę poważną (Vivaldi). Sprawa wygląda - sami przyznacie
> - poważnie.
>
> Przecież do białego wina i "Czterech pór roku" nie podam zwykłego
> szpinaku z jajkiem sadzonym! Szpinak w postaci zielonej kałuży jest
> może i smaczny, ale nie koniecznie pasuje do świec, muzyki i
> romantycznego nastroju... Pomóżcie, proszę :)
>
> pozdrawiam
> (tym goręcej, że jest to właściwie mój debiut w tej grupie)
>
> --
> -=|_/_Wojtek 'Mruqe.' Mroczek_\___\ W.\_ http://mruqe.home.prv.pl _|=-
> -=|__One flew east_________________\___\____ W...@a...waw.pl _|=-
> -=|__And one flew west______________\ M.\__________ UIN 112991064 _|=-
> -=|__One flew over the cuckoo's nest_\___\_____________ GG#753033 _|=-
swieze, umyte liscie szpinaku podsmazone z kilkoma zabkami czosnku i drobno
pokrojonym chudym boczkiem (najpierw podsmazasz lekko boczek, dodajesz
czosnek, zeby sie lekko scial i dopiero liscie szpinaku, jak duze do podarte
palcami na mniejsze kawalki), zalane dobra smietana, doprawione sola i
bialym pieprzem - pod to makaron penne rigate, na to parmezan - dobrze
pasuje do bialego wina :-)
Herbatka
PS: w kwestii herbaty, to przy calej sympatii dla Chin wybralabym jednak ta
srebrna truskawke - wszak truskawki sa takie eortyczne ;-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|