Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!bigfeed.bellsouth.net!bigfeed3.bellso
uth.net!news.bellsouth.net!cycny01.gnilink.net!spamkiller.gnilink.net!gnilink.n
et!trnddc05.POSTED!0131c421!not-for-mail
From: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dnk5jj$qdr$1@nemesis.news.tpi.pl> <dnkvpa$ar0$1@nemesis.news.tpi.pl>
<OPnnf.37098$Y7.7056@trnddc02> <dnmgcr$r6r$1@atlantis.news.tpi.pl>
<8tAnf.37642$Y7.32141@trnddc02> <dnmksk$172$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Szpinak raz jeszcze
Lines: 35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2670
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2670
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Message-ID: <XcBnf.16258$hB6.1681@trnddc05>
Date: Tue, 13 Dec 2005 14:50:31 GMT
NNTP-Posting-Host: 151.196.14.95
X-Complaints-To: a...@v...net
X-Trace: trnddc05 1134485431 151.196.14.95 (Tue, 13 Dec 2005 09:50:31 EST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Dec 2005 09:50:31 EST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255560
Ukryj nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:dnmksk$172$1@inews.gazeta.pl...
> Czy tak trudno "poguglać"? Już dawno stwierdzono, że szpinak zawiera
> szczawiany, tak jak szczaw i rabarbar, które powodują odwapnienie się kości,
> a co za tym idzie przyczyniają się do osteoporozy. Ponoć też upośledzają
> nerki.
> Kto szuka ten znajdzie, nie znajdzie ten kto nie szuka i/lub nie chce nic
> znaleźć.
Komu wiadomo? Tobie??? Bo chyba nie dietetykom i naukowcom...
Pokaz mi jeden link, ktory podaje NAUKOWE zrodla, ze jedzenie szpinaku doprowadza do
odwapniania kosci u zdrwoych ludzi.
Kurcze - szukam i poza gadkami jak Twoje nic nie widze, a wprost przeciwnie, sa
tysiace zrodel wspominajacych szpinak jako dobre zrodlo wapnia ktore przeciwdziala
osteoporozie, np. tutaj
http://www.patientlinx.com/Osteoporosis/calcium.cfm
> Zwykła sałata i pietruszka ma więcej żelaza niż szpinak,
Pietruszka ma istotnie wicej zelaza niz szpinak,ale co do salaty to nieprawda, co
mozesz sprawdzic np. tutaj
http://www.vitabite.com/spinach_nutrition.html
szpinak - 2,7 mg zelaza, salata od 0,3 do 1,4 mg (a ta jedzona najczesciej w Polsce
ma wlasnie najmniej...) Masz wicej takiej "wiedzy" na temat szpinaku..?
>I nie widzę w tym nic złego, lepiej zajadać się szpinakiem niż mięsem
Mysle sobie ze przeciwskazaniem moga byc pestycydy i nawozy sztuczne, wszechobecne w
warzywach lisciastch, ale jest przeciez szpinak hodowany bez nich.
--
><eM eL><
|