Data: 2005-12-13 14:50:31
Temat: Re: Szpinak raz jeszcze
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:dnmksk$172$1@inews.gazeta.pl...
> Czy tak trudno "poguglać"? Już dawno stwierdzono, że szpinak zawiera
> szczawiany, tak jak szczaw i rabarbar, które powodują odwapnienie się kości,
> a co za tym idzie przyczyniają się do osteoporozy. Ponoć też upośledzają
> nerki.
> Kto szuka ten znajdzie, nie znajdzie ten kto nie szuka i/lub nie chce nic
> znaleźć.
Komu wiadomo? Tobie??? Bo chyba nie dietetykom i naukowcom...
Pokaz mi jeden link, ktory podaje NAUKOWE zrodla, ze jedzenie szpinaku doprowadza do
odwapniania kosci u zdrwoych ludzi.
Kurcze - szukam i poza gadkami jak Twoje nic nie widze, a wprost przeciwnie, sa
tysiace zrodel wspominajacych szpinak jako dobre zrodlo wapnia ktore przeciwdziala
osteoporozie, np. tutaj
http://www.patientlinx.com/Osteoporosis/calcium.cfm
> Zwykła sałata i pietruszka ma więcej żelaza niż szpinak,
Pietruszka ma istotnie wicej zelaza niz szpinak,ale co do salaty to nieprawda, co
mozesz sprawdzic np. tutaj
http://www.vitabite.com/spinach_nutrition.html
szpinak - 2,7 mg zelaza, salata od 0,3 do 1,4 mg (a ta jedzona najczesciej w Polsce
ma wlasnie najmniej...) Masz wicej takiej "wiedzy" na temat szpinaku..?
>I nie widzę w tym nic złego, lepiej zajadać się szpinakiem niż mięsem
Mysle sobie ze przeciwskazaniem moga byc pestycydy i nawozy sztuczne, wszechobecne w
warzywach lisciastch, ale jest przeciez szpinak hodowany bez nich.
--
><eM eL><
|