Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rmf-fm!news.rmf.pl!n
ews.cyf-kr.edu.pl!news.nask.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!diablo.th
eplanet.net!newspeer.monmouth.com!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prod
igy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: TATAR!
Date: Fri, 7 Apr 2000 10:03:50 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 36
Message-ID: <8cl48h$17fg$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <38ed88c5$1@news.astercity.net> <8ck5nt$ap6$1@flis.man.torun.pl>
<3...@u...net>
NNTP-Posting-Host: lsana040-1191.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955126865 4504157 63.255.38.175 (7 Apr 2000
17:01:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 7 Apr 2000 17:01:05 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26414
Ukryj nagłówki
Slavek wrote in message <3...@u...net>...
>Moim zdaniem poledwica ma byc skrecona na maszynce do miesa tak aby dawala
sie
>smarowac mozem, siekanie czy tez skrobanie nie poprawia smaku ani tez go
nie
>zmienia.
>
>Poledwice zaraz po skreceniu natychmiast pocukrzyc (1 lyzeczka od herbaty
>mialkiego cukru na 0.5 kg poledwicy)i dobrze wyrobic mieso, poprawi to smak
a
>zarazem zapobiegnie zmianie koloru miesa. Druga operacja to dodac sol,
pieprz i
>galke muszkatalowa i wyrobic, bez tego tatar nie ma smaku. Teraz dodac
oliwe
>("virgin oil" sie nie nadaje z uwagi na intensywny smak) lub olej i surowe
>zoltko (lub dwa) i dokladnie wyrobic. To jest baza "tatara".
>Osobno przygotowac sardynki w oliwie (takie dobre portugalskie) lub lososia
>wedzonego drobno posiekanego, albo co ja bardzo lubie kawioru z lososia.
>Przygotowac tez bardzo drobno posiekane korniszony, grzybki marnowane,
kapary (
>jak ktos lubi) no i oczywiscie cebulke. Podawac w porcjach ale wtedy z
zoltkiem
>do kazdej porcji albo na polmisku z centralnie umieszczonym zoltkiem.
>
>Dzis bede jadl "TATARA" takiej nabralem ochoty przy pisaniu.
>
>Smacznego i Wam,
>
>Slav
>
LUDZIEEEE....kobieta w zyciu nie robila tatara w Wy jej takie francuskie
przepisy....Litosci troszke....
F.
|