Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newspump.monmouth.com!newspeer.monmouth.com!newscon04.news.prodi
gy.com!news-k12.news.prodigy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tatar
Date: Sat, 8 Apr 2000 08:51:10 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 52
Message-ID: <8cnkc9$bglo$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <38ed88c5$1@news.astercity.net> <1e8rkim.f21yx117i0bvN%wlos@tele.com.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana020-0018.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955208905 4504157 63.255.22.18 (8 Apr 2000
15:48:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 8 Apr 2000 15:48:25 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-Mimeole: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26450
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los wrote in message <1e8rkim.f21yx117i0bvN%wlos@tele.com.pl>...
>Izunia <i...@a...net> wrote:
>
>> Czy zna ktos przepis na tatara? Dostalam zamowienie a ja w zyciu tego
nie
>> robilam. Wiem tylko tyle, ze jest z surowego wolowego? miesa.
>> Z gory dziekuje.
>>
>> I.
>
>Tatar? Nic prostszego. Skrobana, moze byc ostatecznie siekana, od
>biedy mielona (niezbyt drobno) poledwica wolowa z roznymi dodatkami i
>dosc ostrymi przyprawami, ktore jednak nie powinny zabic smaku swiezego,
>surowego miesa.
>Tak naprawde wiekszosc tatarow spotykanych na swiecie robionych jest z
>miesa mielonego , a bywa, ze wcale nie z poledwicy. Mielenie jednak
>zwiazane jest ze zgniataniem miesa i wyciskaniem z niego sokow. Ponadto
>tatar mielony przypomina racej paste na chleb, a nie o to chodzi.
>Tatar jest juz wlascviwie gotowy. Troche soli i pieprzu. Uformowac
>porcje. Podac z wybranymi dodatkami i przyprawami. Mozna jednak, jak
>kto lubi, doprawic jeszcze troche przed podaniem - dodac zoltka, drobno
>pokrajana cebule, wmieszac odrobine musztardy i oliwy. Dodatki mozna
>jednak podac obok tatara, jako garnirunek. Robimy wtedy dole z wierzchu
>kazdej porcji, w ktory wpuszczamy zoltko, cebulke podajemy obok, na tym
>samym talerzyku, tamze inne ozdobne dodatki jak korniszony, marynowane
>grzybki, kapary, marynowane szalotki. W sezonie mozemy podac rzodkiewki.
>W poskiej kuchni barowej przyjal sie zwyczaj dodawania sardynki. Raczej
>nie polecam. Jezeli juz ryba to raczej odrobina anchois. Zreszta mozemy
>dodac do tatara co kto lubi. Jako przyprawy podajemy oliwe, sol,
>pieprz, sos worcester, musztarde i co kto lubi.
>Jak tatara robimy dla siebie, mozemy od razu przyprawic cale mieso i
>tak podac. Jezeli dla wiekszejliczby osob, zwlaszcza dla gosci, to
>nalezy pozwolic im doprawic wg. smaku.
>Podstawowa sprawa jest to, ze tak mieso, jak dodatki powinny byc
>idealnie swieze i mozliwie najwyzszej jakosci.
>Na koniec jeszce przepis wloski -- Insalata di carne cruda con tartufo:
>Mieso siekamy drobno, formujemy porcje na talerzykach. Przygotowujemy
>sos z oliwy, soku cytrynowego, soku wyacisnietego z zabkow czosnku, soli
>i pieprzu, wszystkiego rozbitego na jednolita emulsje. Sosem polewamy
>mieso i na koniec obkladamy plasterkami bialych trufli.
>Najlepsze sa proste potrawy.
>
>Smacznego!
>
>Wladyslaw
Przypomina mi to slowa mojego kumpla ktory rozciagniety na lezance, patrzac
sie na blekitny Pacyfik, pijac szampana i zagryzajac go tartinka z kawiorem
powiedzial...."..lubie to proste, chlopskie zycie...."
F.
|