Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!isdnet!noos!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Thanksgiving z polskimi potrawami
Date: Wed, 31 Oct 2001 23:55:53 +0100
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 43
Message-ID: <9rpuvf$q7h$1@neon.noos.net>
References: <3...@s...com> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: 212.198.40.239
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: neon.noos.net 1004568367 26865 212.198.40.239 (31 Oct 2001 22:46:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Wed, 31 Oct 2001 22:46:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:77969
Ukryj nagłówki
Jestem, of course, niekompetentna... ale mysma tu kiedys indyka na Boze
Narodzenie zastapili kaplonem... Bylo niebo w gebie, o indyku goscie po
prostu zamopmnieli !
Ale nie wiem czy tradycje amerykanskie nie sa tak zakorzenione na Thsgiv'g"
jak w Pl. uszka na na Swieta !
(z gory przepraszam... Ewcia, St. Kr.)
--
Niesz !
Magdalena Bassett <m...@w...net> a écrit dans le message :
3...@w...net...
>
>
> Ewa Anna Pawlik-Bowman wrote:
> >
> > Kochani,
> > Prosba do Polonii amerykanskiej. Chce zrobic obiad dla mieszanego
> > towarzystwa polsko
> > amerykanskiego. Co oprocz indyka i innych drobiowych stworzen mozna
> > podac: z mies ?
> > Jesli pieczona szynke to jaka ? Jak to sie tu w USA nazywa ? Za duzo
> > roznych odmian miesa jak dla mnie. Mam pomysl na zrazy wolowe zawijane
> > ale ten sam problem: z jakiego miesa ?
> > Czy w sosie grzybowym zjedza czy tez moze inaczej ?
> > Czy barszcz czerwony z fasolka jas mozna podac ?
> > Nie jestem dobra kucharka. Moj maz lubi moje polskie zupy, sznycle,
> > shabowe i bigos. Wiecej sie nie wysilam.
> > Prosze o pomoc.
> > Pozdrawiam
> > Ewa Bowman
>
>
> Ja na mieszany polsko-amerykanski thanksgiving robie indyka z
> nadzieniem, sos, zurawiny, yamy, ziemniaki puree, pierogi pieczone z
> grzybami, bigos i 3 paje.
> Jesli chodzi o szynke, to zalezy gdzie kupujesz. W USA kup Farmer John
> albo inna tania szynke z koscia. Nie powinna wiecej kosztowac niz $2 za
> funt. Namocz przez noc w wodzie, zeby nie byla sakramencko slona, a
> potem upiecz wedle przepisu.
>
> Magdalena Bassett
|