Data: 2001-10-31 22:55:53
Temat: Re: Thanksgiving z polskimi potrawami
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jestem, of course, niekompetentna... ale mysma tu kiedys indyka na Boze
Narodzenie zastapili kaplonem... Bylo niebo w gebie, o indyku goscie po
prostu zamopmnieli !
Ale nie wiem czy tradycje amerykanskie nie sa tak zakorzenione na Thsgiv'g"
jak w Pl. uszka na na Swieta !
(z gory przepraszam... Ewcia, St. Kr.)
--
Niesz !
Magdalena Bassett <m...@w...net> a écrit dans le message :
3...@w...net...
>
>
> Ewa Anna Pawlik-Bowman wrote:
> >
> > Kochani,
> > Prosba do Polonii amerykanskiej. Chce zrobic obiad dla mieszanego
> > towarzystwa polsko
> > amerykanskiego. Co oprocz indyka i innych drobiowych stworzen mozna
> > podac: z mies ?
> > Jesli pieczona szynke to jaka ? Jak to sie tu w USA nazywa ? Za duzo
> > roznych odmian miesa jak dla mnie. Mam pomysl na zrazy wolowe zawijane
> > ale ten sam problem: z jakiego miesa ?
> > Czy w sosie grzybowym zjedza czy tez moze inaczej ?
> > Czy barszcz czerwony z fasolka jas mozna podac ?
> > Nie jestem dobra kucharka. Moj maz lubi moje polskie zupy, sznycle,
> > shabowe i bigos. Wiecej sie nie wysilam.
> > Prosze o pomoc.
> > Pozdrawiam
> > Ewa Bowman
>
>
> Ja na mieszany polsko-amerykanski thanksgiving robie indyka z
> nadzieniem, sos, zurawiny, yamy, ziemniaki puree, pierogi pieczone z
> grzybami, bigos i 3 paje.
> Jesli chodzi o szynke, to zalezy gdzie kupujesz. W USA kup Farmer John
> albo inna tania szynke z koscia. Nie powinna wiecej kosztowac niz $2 za
> funt. Namocz przez noc w wodzie, zeby nie byla sakramencko slona, a
> potem upiecz wedle przepisu.
>
> Magdalena Bassett
|