Data: 2008-09-30 20:39:22
Temat: Re: Tort Sachera [co nie tak?]
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <gbtpkh$obt$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
medea <e...@p...fm> wrote:
> Upiekłam ciasto według tego (niesprawdzonego wcześniej) przepisu (podaję
> tylko składniki):
>
> 150 g gorzkiej czekolady
> 150 g miękkiego masła
> 100 g cukru pudru
> 6 żółtek
> 6 białek
> 50 g cukru
> 150 g mąki
> szczypta soli
>
> Już dawno nie udało mi się zrobić takiego gniota, jak tym razem. Zakalec
> straszny! Według mnie brakuje w składnikach jakiegoś spulchniacza (np.
> proszku do pieczenia). Zauważyłam to przed robieniem ciasta, ale jednak
> postanowiłam zaufać bardziej przepisowi niż sobie.
> Jak myślicie - czy brak proszku był powodem zakalca, czy coś innego?
> Piekarnik mam dobry i jeszcze ani razu w nim zakalca mi się nie udało
> wyprodukować.
>
> Ewa
To po prostu trzeba umieć zrobić. Może to Ci pomoże:
<http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/msg/9e
bd29ab1da98bd2?hl=pl>
Władysław
|