Data: 2001-11-06 13:58:02
Temat: Re: Tort czekoladowy
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Idzia <i...@w...com.pl> wrote:
> A czy moglby ktos z Was podac sprawdzony przepis na tort czekoladowy,gdyz moj
> maz wymyslil wlasnie na swoje 30 - te urodzinki taki tort .Jednak zaden z
> przepisow jaki wpadl w moje rece nie wydal mi sie godzien zaufania . Zalezy mi
> na torcie, ktory bedzie mozna przektoic i przelozyc masa , najlepiej
> orzechowa:)))
A może być tort orzechowy z masą czekoladową? :-))
Tort z Grenoble:
Potrzeba: 4 jajka, 280g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, 280g
mielonych orzechów, najlepiej włoskich, torebkę cukru waniliowego.
Żółtka się uciera z cukrem, białka ubija na pianę ze szczyptą soli. Pod
koniec ubijania dodaj ze dwie łyżki cukru, piana będzie sztywniejsza.
Wrzuca się ubitą pianę do żółtek, miesza, potem wsypuje orzechy i proszek,
miesza delikatnie, wyrzuca na tortownicę i piecze przez 45 minut w temp.
180 st.C.
Krem: 200g czekolady, 2.5dl śmietanki słodkiej kremówki, 4 łyżeczki kawy
rozpuszczalnej. Wszystko razem doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając,
ostudzić.
Oryginalny przepis: Przeciąć biszkopt wzdłuż na pół, przełożyć kremem,
posmarować też wierzch i boki. Posypać kakao lub tartą czekoladą i
udekorować połówkami orzechów włoskich.
Moja modyfikacja: przeciąć na 3 części, nakropić rumem, ubić 2.5dl
śmietany kwaśnej ze 1 dl śmietanki kremówki i paczką cukru waniliowego.
Jako pierwszą warstwę dać krem czekoladowy, przykryć kawałkiem biszkopta,
nałożyć bitą śmietanę, przykryć, posmarować wierzch resztą kremu
czekoladowego, udekorować połówkami orzechów włoskich i płatkami migdałów.
Śmietana dodaje nieco lekkości, a rum aromatu, a tort dużo ładniej wygląda
z płatkami migdałów niż z kakao.
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|