Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tradycyjny, polski bialy ser
Date: Wed, 26 Sep 2007 01:42:04 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 47
Message-ID: <fdc6j9$k2t$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <fdbmok$ojt$1@nemesis.news.tpi.pl>
<9131867999$20070925230234@ewcia.kloups>
NNTP-Posting-Host: abbx186.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1190763945 20573 83.6.213.186 (25 Sep 2007 23:45:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Sep 2007 23:45:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000776-1, 2007-09-24), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302543
Ukryj nagłówki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:9131867999$20070925230234@ewcia.kloups...
>
> Le mardi 25 septembre 2007 ŕ 21:11:21, dans
<fdbmok$ojt$1@nemesis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
> > Czy ktos z Was wie gdzie mozna znalezc przepis na tradycyjny, polski
bialy
> > ser
> > z pelnego mleka.
>
>
> A co z tym serem o ktory sie tutaj pytales ?
>
>
>
> Ewcia
Wyśmiewał się i lekceważył moje porady. A ten ciapowaty twaróg to jest
właśnie ten ser pełnotłusty - o ile mleko NIE JEST WIROWANE NA WIRÓWCE
DO MLEKA.
Śmietanę zawsze się zbiera - gdyż w mleku kwaśnym jest ona na wierzchu i
podczas ogrzewania na ser tłuszcz ze śmietany topi się.
Czyli może sobie zrobić w domu biały twarogowy ser twardy poprzez
odcedzenie na sicie twarogu z nadmiaru serwatki i przełożeniu tego co
zostanie do woreczka (woreczków) i odciśnięcie na prasie.
Opisałem jak można to zrobić w domu z miski i talerza - wkładając
woreczek z twarogiem na położoną dnem do góry miskę znajdująca się w
zlewozmywaku (serwatka ścieka do kanalizacji, położeniu na to talerza z
ciężarem powstanie wtedy nie trójkąt a gomółka.
Taki ser nadaje się na serniki - nie będą obciekały serwatką jak te z
homogenizowanych, ani też nie trzeba dodawać środków wiążących do sera...
Można też solić ser - ale trzeba mieć naczynia drewniane do
przechowywania i piwnicę suchą i zimną. Oczywiście, gdy kto ma dużo mleka, a
nie dwa litry. Ale i ser z dwu litrów można solić - najlepiej rozdrobniony
posolić na misce i dobrze wymieszać, następnie ugnieść w słoiku - to wtedy,
gdy np. nie mamy ochoty na ser i móglby zgliwieć. Taki ser jest bardzo dobry
do chleba, na pierogi ruskie, czy do makaronu czy hałuszek (nie na słodko).
Można też po posoleniu (i dodaniu kminku) ugnieść małe gomółeczki i
obsuszyć w piekarniku w niezbyt wysokiej temperaturze, aż będą twarde jak
pierniczki. Doskonałe jedzenie na wędrówki - można pogryzać bez chleba -
idąc. Do tych gomółek można dodać żółtka i całe jajko, można też
poeksperymentować z ziołami i czosnkiem.
|