Data: 2015-07-12 08:07:15
Temat: Re: Twarożek
Od: "Chiron" <c...@o...eu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:16rgfv6e2hmmp$.cqek8c7u4mbm$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 10 Jul 2015 06:19:58 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> "gumowa"
>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>> dopuszczam
>> do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>
> I chyba za długo podgrzewasz. Naprawdę lepiej jest podziałać szokowo, a
> krócej - przepis z proporcją 1:1 jest sprawdzony przeze mnie od lat -
> robiłam tak serek już dla moich dzieci, kiedy były maleńkie, czyli już od
> 30 lat, tyle że wtedy, z obawy przed gruźlicą krów, zakwaszałam gotowane,
> oziebione do temperatury ciała mleko, a dalej już normalnie, tj. kiedy
> sieę
> zsiadło, wlewałam do wrzącego.
No ale jak na początku gotowałem- to od razu robiła się "guma". Spróbuję
przepisu z samego kwaśnego mleka
--
Chiron
|