Data: 2015-07-12 11:35:30
Temat: Re: Twarożek
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-07-11 o 12:04, XL pisze:
> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
>> albo śmietany , nawet UHT.
>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>
>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
>> nie każdemu musi smakować.
>>
>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
>> robić kamienie.
>> Zdrowsze mleko.
> Zsiadłe tak. I wszelkie przetwory z mleka ukwaszonego. Mleko
> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
> roku życia. Białko mleczne ścięte przez kwas solny w żołądku
> dorosłego jest nieprzyswajalne.
A tę szczególną przypadłość nazywamy stokrotnością.
Ewa
|