Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Twarożek Re: Twarożek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Twarożek

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 12 Jul 2015 11:35:30 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Twarożek
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <55a234e3$0$2199$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.21.177.209
X-Trace: 1436693731 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2199 83.21.177.209:1912
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364687
Ukryj nagłówki

W dniu 2015-07-11 o 12:04, XL pisze:
> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
>> albo śmietany , nawet UHT.
>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>
>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
>> nie każdemu musi smakować.
>>
>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
>> robić kamienie.
>> Zdrowsze mleko.
> Zsiadłe tak. I wszelkie przetwory z mleka ukwaszonego. Mleko
> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
> roku życia. Białko mleczne ścięte przez kwas solny w żołądku
> dorosłego jest nieprzyswajalne.

A tę szczególną przypadłość nazywamy stokrotnością.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.07 FEniks
12.07 Qrczak
12.07 FEniks
12.07 Trefniś
12.07 FEniks
12.07 Qrczak
12.07 Ikselka
12.07 Ikselka
12.07 Qrczak
12.07 Ikselka
12.07 Ikselka
12.07 Ikselka
12.07 Ikselka
12.07 Qrczak
12.07 Qrczak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6