Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 12 Jul 2015 11:35:30 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Twarożek
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
<55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <55a234e3$0$2199$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.21.177.209
X-Trace: 1436693731 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2199 83.21.177.209:1912
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364687
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-07-11 o 12:04, XL pisze:
> "Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
>> albo śmietany , nawet UHT.
>> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
>> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
>> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
>> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
>> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
>> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
>> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>>
>> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
>> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
>> nie każdemu musi smakować.
>>
>> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
>> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
>> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
>> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
>> robić kamienie.
>> Zdrowsze mleko.
> Zsiadłe tak. I wszelkie przetwory z mleka ukwaszonego. Mleko
> słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
> enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
> roku życia. Białko mleczne ścięte przez kwas solny w żołądku
> dorosłego jest nieprzyswajalne.
A tę szczególną przypadłość nazywamy stokrotnością.
Ewa
|