Data: 2003-09-17 17:13:40
Temat: Re: Tycie - wszystkiemu winna jest glukoza!
Od: "Karolina Matuszewska" <g...@i...pl.antyspam>
Pokaż wszystkie nagłówki
In news:57b4.00000409.3f686058@newsgate.onet.pl,
magda <m...@f...pl> typed:
> Witam....
> To bardzo proste.....
>
> Glukoza, w wysokich stężeniach jest toksyczna dla elementów
> komórkowych krwi - niszczy je, poprzez mechanizm osmotyczny - ten
> sam, który sprawia, że cukier zabija bakterie w konfiturach babuni i
> nadaje im wielomiesięczną trwałość.
Eeee.... Przeciez cukier moze byc genialna pozywka dla bakterii, a
wielomiesieczna trwalosc konfiturom babuni nadaje pasteryzacja - czyli
tluczenie drobnoustrojow wysoka temperatura. Mozesz w ogole nie dac cukru do
konfitur i je zapasteryzowac - tez beda trwale, tyle, ze kwasne.
(...)
> I co wy na to???
Ja osobiscie nic.
Pozdrawiam,
Karola
|