Data: 2002-03-26 19:44:09
Temat: Re: Typy maki
Od: "syso" <s...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Osoba znana jako "Ivona Bagnowska" <i...@a...pl> zapodała:
: Typ mąki i zawartość glutenu to są dwie różne rzeczy.
: Typ mąki np. typ 500 chodzi o zawartość popiołu w mące, im wyższy typ tym
: ciemniejsza.
: Z wysoko glutenowej maki możesz mieć makaron, słyszałaś o pszenicy durum?
ma
: bardzo wysoka zawartoć glutenu i karotenu.
: Jeżeli zrobisz chleb z wysoko glutenowej mąki (bez dodatku innej) to nie
: wyrośnie.
To ma byc jedynie jakas czesc maki w stosunku do calej ilosci maki w
przepisie. Nie wiem tylko jaka maka podpasowac pod wysokoglutenowa, bo mam
dac make pszenna, zytnia i wysokoglutenowa.
--
Pozdrawiam
Sylwia
|